Tre gäss funna med deformerade vingar – sluta ge fåglar bröd

Tre av de sex gässen som gick omkring vid en centralt belägen damm i Mölnlycke i fredags upptäcktes ha deformerade vingar.
– Folk måste sluta mata fåglar med bröd, säger Anna Lundvall, sakkunnig hos Djurskyddet Sverige
.

I slutet av förra veckan såg Anna Lundvall sex gäss vid dammen i Mölnlycke. När hon gick närmare upptäckte hon att hälften av dem hade deformerade vingar.
– Dammen ligger centralt, det finns inga skyltar om att man inte får mata fåglarna och man ser ibland folk som är där och matar, säger hon och konstaterar att vingarna deformerats på grund av fel utfodring.

Gäss ska äta gräs, växter, stjälkar och groddar – inte brödbitar. Bröd är inte giftigt men fåglarna riskerar att både äta för mycket och eftersom bröd inte innehåller några av de viktiga näringsämnen, som D-, E-vitamin eller mangan, som fåglar behöver kan skelettet i vingarna växa fel.

Resultatet kallas änglavingar och drabbar ofta just unga gäss som vuxit för fort genom att ätit alltför kalorikrik föda. Deformationen består i att den yttersta leden på vingen vinklas ut i stället för att ligga längsmed kroppen. Konsekvensen blir att den inte kan flyga. Detta är troligen vad som drabbat gässen vid dammen i Mölnlycke.

– Folk matar ju av välvilja, men jag är lite förvånad att det finns de som fortfarande matar med bröd. Jag trodde att det var mer känt att det inte är bra mat för fåglar, säger Anna Lundvall.

Hon har nu kontaktat kommunen och informerat om de deformerade fåglarna.
– Jag har bett kommunen att sätta upp skyltar samt informera brett på sociala medier och i trycksaker om att inte mata fåglarna med bröd.

Enligt fågelexperter är avlivning det mest humana som kan göras. Fåglarna som inte kan flyga skulle inte klara vintern.

Text Katarina Hörlin
Foto Anna Lundvall

Därför ska du inte mata fågelungar

Stockholm Vildfågel Rehab skriver på sin hemsida att inga fågelungar behöver få hjälp av människor med matning. Deras föräldrar lär dem. Får ungarna bröd och annan sockerrik kost blir de mätta på det och slutar både söka och äta ”sin naturliga föda som innehåller livsviktiga och nödvändiga näringsämnen. Detta kan i sin tur göra att fågelungarna utvecklar en svår vingproblematik, änglavingar, som är ett permanent syndrom som gör att fågeln aldrig kommer kunna flyga” skriver Stockholm Vildfågel Rehab på sin hemsida under rubriken Matning av fåglar