Säg nej till djurtestad kosmetika!

I ytterligare tio år kan kaniner, marsvin, möss och råttor komma att injiceras, gasas, tvångsmatas och dödas för kosmetika och hygienprodukter som säljs inom EU.

Europakampanjen Säg NEJ till djurtestad kosmetika ska få politikerna att stå fast vid det tidigare beslutet om ett förbud mot all försäljning av kosmetika som har testats på djur.

I mars 2009 förbjöd EU försäljning av kosmetika och hygienprodukter som testats på djur. Ögonirritationstester, hudirritationstester och akuta giftighetsstudier blev inte längre tillåtna. Det innebar bland annat att det blev stopp för att droppa schampo i ögonen på kaniner och att tvångsmata råttor med råvaror som ska användas i tvål, hudkräm, ögonskugga och så vidare.

Men förbudet gör undantag för några vanliga tester som fortfarande får utföras på djur. Sedan två år får försöken inte utföras inom EU, men om råvarorna har djurtestats i andra länder skulle produkterna få säljas inom EU i ytterligare fyra år. Skälet var att det skulle ta längre tid att utveckla alternativ till de återstående djurtesterna.

Ett totalförbud mot att använda råvaror som djurtestats var planerat att börja gälla i mars 2013, men kommer troligen att skjutas upp. EU-kommissionen inte tror att alternativ till djurtester kommer att finnas färdiga då. Det kan innebära ytterligare tio år då tusentals kaniner, marsvin, möss och råttor kommer att injiceras, gasas, tvångsmatas och dödas för kosmetika och hygienprodukter som säljs inom EU.

ECEAE, Europas ledande koalition av djurrättsorganisationer som arbetar mot djurförsök, har därför lanserat kampanjen Säg NEJ till djurtestad kosmetika. Kändisar, politiker, kosmetikaföretag och medborgare i Europa uppmanas att stödja kampanjen genom att skriva på namninsamlingen som finns på Djurens Rätts och ECEAE:s hemsidor på Internet.

– Inga fler djur ska behöva lida på grund av kosmetikatester. Tillsammans kan vi visa allmänhetens motstånd mot djurtestad kosmetika och uppmana Europaparlamentet att rösta emot en försening av förbudet, säger Michelle Thew i ECEAE.

Den som inte vill handla kosmetika och hygienprodukter som testats på djur kan gå in på www.sminksmart.se. Där finns en lista på företag som infört ett frivilligt djurtestförbud även för de råvaror de använder.