Förbättring för fisken

Branschen har tagit fram nya riktlinjer för import av akvariefisk. – Detta innebär särskilt en förbättring för stora fiskarter som levt i alldeles för små akvarium, säger Kjell Fohlman expert på akvariefisk.

Länge har det varit vanligt att så kallad Hajmal eller Paronhaj säljs i svenska zoobutiker.
– Folk köper fiskarna när de är små och vet kanske inte att de blir upp till en meter långa. Fiskar som skulle behöva ett akvarium på minst 3000 liter får många gånger leva i små 60 liters akvarium, säger Kjell Fohlman.

De största grossisterna stoppade under hösten importen av dessa fiskarter och zoo-branschens riksförbund rekommenderar att de inte längre ska säljas.
– Stoppet har inneburit att nästan 95 procent av försäljningen av Hajmal och Paronhaj försvunnit, säger Kjell Fohlman som var den som tog kontakten med grossisterna för att få dem förändra sina riktlinjer.

Branschen har även tagit initiativ till att stoppa importen av målade fiskar och vissa fiskarter som är mycket hårt avlade.
– De målade fiskarna doppas i en speciell färg. Det är rätt ofarligt för fisken men oetiskt. De hårt avlade fiskarna finns men de är ett förhållandevis litet djurskyddsproblem, säger Kjell Fohlman.