Liten fisk mer aggressiv

Anfall är bästa försvar. Det tycks den australiensiska fisken ökenstubben tycka. Precis som hos våra svenska stubbar och smörbultar tar pappan ensam hand om äggen, och han försvarar argsint sitt bo mot inkräktare. Forskare på Linnéuniversitetet i Kalmar har nu sett att de små hannarna försvarade sina bon mer aggressivt än större hannar av samma art. I djurriket förväntas konkurrerande hannar att göra noggranna bedömningar av varandra, för att undvika skador från strider de inte kan vinna. Men forskarna tror att sådana ritualer är ett dåligt alternativ för en liten hanne. Istället bör han attackera så fort som möjligt, innan inkräktaren fått en chans att bedöma honom, och det han försvarar. Den lilla hannens enda hopp är att en snabb attack gör att inkräktaren kan jagas iväg utan strid.