Astra Zeneca: Alla försökshundar flyttade

Trots stora ansträngningar lyckades inte Djurrättsalliansen hindra Astra Zeneca från att flytta de omskrivna försökhundarna på anläggningen i Örkelljunga. Nya demonstrationer planeras nu, både i Malmö och i England.

Tidningen Djurskyddet har tidigare skrivit om försökshundarna på Astra Zenecas anläggning i Örkelljunga. Kenneln ska läggas ned, och organisationen Djurrättsalliansen har fört en intensiv kampanj för att alla hundar ska omplaceras som sällskapsdjur, istället för att flyttas till andra anläggningar. Astra Zeneca har meddelat att de endast vill omplacera en liten mängd avelshundar, och fortsätta göra försök på resten. Djurrättsalliansens kampanj har väckt uppmärksamhet i media, och protestaktioner har ägt rum vid skånska flygplatser när hundar flyttats.

Jakob Lund, tillförordnad presschef på Astra Zeneca, bekräftar nu att de allra flesta hundarna har flyttats från anläggningen. De som är kvar tillhör den gruppen av avelshundar som ska placeras ut som sällskapsdjur hos Astra Zeneca-anställda, som företaget tidigare meddelat.

Johan Karlsson, pressansvarig på Djurrättsalliansen, är kritisk.

– Vi är fortfarande väldigt besvikna över att Astra Zeneca inte gett hundarna en chans. Som det är nu sitter de inspärrade på Manchester Airport i någon slags boardingkennel och väntar på att skickas till djurförsökslaboratorium i England.

Flera demonstrationer är nu på gång för att protestera mot behandlingen av hundarna.

– Idag är det demonstrationer i England, som organisationen Brown Dog har kallat till. De demonstrerar vid Astra Zenecas huvudkontor, och också vid Alderley Park, dit hundarna ska skickas. I morgon är det en demonstration i Malmö planerad. Vi kommer att fortsätta arbeta mot djurförsök på olika sätt, och försöka fortsätta att ta vara på det engagemang som vi har sett från folk i den här frågan.

Jakob Lund, Astra Zeneca, säger att företaget kommer att behandla demonstrationerna “som vilka andra demonstrationer som helst”.

– Vi respekterar rätten till att hålla demonstrationer och hoppas att man kan göra det så fridfullt och lugnt som möjligt, säger han.

Tror du att händelsen kring hundarnas situation har skadat förtroendet för Astra Zeneca?

– Jag hoppas inte det. Även om det här är en jättesvår fråga och det är mycket känslor och många starka åsikter, så hoppas jag ändå att en del förstår varför vi gör det här, och ser logiken i att det vore dumt att dela ut hundar för att köpa nya hundar.

Johan Karlsson från Djurrättsalliansen menar dock att hundarna inte kommer att fungera särskilt bra som försöksdjur.

– Vi misstänker att försöken med de här hundarna inte kommer att bli så tillförlitliga, med tanke på att hundarna precis varit med om en lång transport, och att de dessutom är för gamla för att egentligen kunna anpassa sig särskilt bra till laboratoriemiljön. De ska egentligen vara tagna tidigare om de ska hinna vänja sig vid miljön, säger han.

Foto: Ruth Ellison