Snart öppnar Djurskyddet Kristinehamns nya djurhem

Drömmen om ett stort och funktionellt djurhem blir snart sann. Men det är inte utan mödosamt arbete och hjärtat i halsgropen. –Detta är ett jätteansvar, säger kommunikationsansvarig på föreningen Katinka Riddey Coffey.

Hösten 2014 sattes de första spadtagen i jorden på den tomt som skulle rymma den nya djurhemsbyggnaden. Djurskyddet Kristinehamn har i många år planerat för att bygga ett eget djurhem anpassat till verksamheten istället för det rivningskontrakt de haft från kommunen som varit alldeles för trångt och svårarbetat. Tack vare gåvor, arv, loppisar och insamlingar kunde drömmen bli verklighet. Taket lyftes på redan i februari i år men sedan dess har det dragit ut på tiden.
– Dels hade vi räknat med att få fler volontärer att ställa upp med snickeriarbetena inne i huset men framförallt har det kommit nya regler vi inte varit medvetna om som gjort att vi varit tvungna att bygga till och bygga om, säger Katinka Riddey Coffey.

Hon säger att det varit mycket stress och press för att projektet ska ros iland.
-Det är så mycket mer att jobba med än vad någon kunnat ana, det är alltid lite småångest för att allt ska gå runt och fungera, säger Katinka.

Men till hösten hoppas de kunna öppna portarna och flytta över alla djur. Visionen är att djurhemmet ska kännas som en mötesplats.
-Människor ska kunna komma hit och känna sig välkomna, sätta sig ned och få en kopp kaffe. Det är många ensamma äldre som kommer till oss idag liksom ungdomar, då skolan är slut. Det nya djurhemmet är också handikappanpassat vilket skapar möjlighet för fler att komma in till oss.

Planer finns på att hålla kurser och föredrag och att kunna bjuda in förskoleklasser för att jobba med REDE, Djurskyddet Sveriges skolmaterial. Och med det större djurhemmet kommer fler djur kunna bli hjälpta.
-Vi kommer att ha 45 platser för katter plus de i karantän, en akutbox för en stor hund eller två små och utrymme för kaniner, fåglar marsvin och andra smådjur, som det är nu har vi alltid kö på djur som behöver hjälp, säger Katinka.