110 900 underskrifter för kors betesrätt är överlämnade

En procent av Sveriges befolkning har skrivit under för kornas rätt att gå på bete sommartid. I dag överlämnades namninsamlingen till statssekreterare Dan Ericsson (KD).
– Jag upplevde att han verkligen lyssnade på våra förslag, säger Djurskyddet Sveriges generalsekreterare Åsa Hagelstedt efter mötet.

Efter en stor manifestation vid Mynttorget utanför riksdagen i dag för kors rätt att beta gick representanterna för de sex organisationer som deltagit i den stora kampanjen Jag vill beta.nu till landsbygdsdepartementet med över 110 900 namnunderskrifter och en enorm banderoll, som var tänkt att överlämnas till landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).


Mot landsbygdsdepartementet.

Landsbygdsministern tog inte emot dem, trots en intensiv uppvaktning och flera uppmaningar. I stället blev det statssekreterare Dan Ericsson som hälsade delegationen välkommen och tog emot namninsamlingen, som vid överlämningen var uppe i 110 982 namn, vilket utgör mer än en procent av Sveriges befolkning.

Djurskyddet Sveriges generalsekreterare Åsa Hagelstedt, Vi Konsumenters ordförande Gunnela Ståhle, World Animal Protection Sveriges generalsekreterare Roger Pettersson, Djurens Rätts Sebastian Wiklund, Svenska Djurskyddsföreningens sakkunniga Linda Devine och Greenpeace Sveriges Erika Bjureby var representanterna som deltog.

Åsa Hagelstedt bär in banderollen och alla namnunderskrifterna som ska lämnas över.

Frågan om svenska kors fortsatta rätt till sommarbete aktualiserades efter att regeringens utredare Elisabeth Nilsson i sin utredning Animalieproduktion med hög konkurrenskraft och gott djurskydd föreslagit att alla kor som hålls i lösdriftstall ska undantas från det lagstadgade kravet på sommarbete. Istället ska det, enligt förslaget, bli upp till varje lantbrukare att själv avgöra om korna ska få gå ut.

– Dan Ericsson sa att utredningen ska gå på remiss men att vi var är välkomna att komma med andra förslag på hur vi kan rädda den svenska mjölkproduktionen, berättar Åsa Hagelstedt efter mötet, där utöver statssekreteraren även tre sakkunniga från landsbygdsdepartementet deltog.

– Det var ett bra möte. Jag upplevde att de var intresserade och verkligen lyssnade på våra förslag om bättre alternativ än att slopa beteskravet, säger Åsa Hagelstedt.

Ett av förslagen som gruppen lyfte fram var att satsa mer på den svenska osten. Ett annat förslag var att använda och lyfta fram det unika svenska beteskravet som en konkurrensfördel.

Text Katarina Hörlin
Foto Jessica B, Jana Eriksson Greenpeace & Katarina Hörlin

Fotnot: Efter överlämningen har underskrifterna fortsatt ticka in på kampanjens hemsida och var tidigt på morgonen dagen efter uppe i 111 483.

Fler bilder från dagen

Åsa Hagelstedt med namnunderskrifterna innan överlämningen.



Den 30 meter långa banderollen på Riksbron under dagens manifestation. Foto Jana Eriksson Greenpeace.

Åsa Hagelstedt med banderollen och den nästan 111 000 namn tunga namninsamlingen i famnen.
Gunnela Ståhle och Roger Pettersson, utredningens experter som tagit skarpt avstånd från flera av förslagen.
Bevara beteskravet, var budskapet under dagens manifestation vid Mynttorget. Foto Jessica B
En långsam demonstration för bevarandet av beteskravet. Foto Jana Eriksson, Greenpeace.
En direkt fråga till landsbygdsministern ställdes på banderollen. Foto Jana Eriksson, Greenpeace.

Läs mer om utredningen som föreslår slopad betesrätt

Utredningens egna experter kritiska till flera av förslagen – så resonerar utredaren – Tidningen