Sju av tio säger nej till vilda djur på cirkus

Ett stort antal länder i världen har förbjudit vilda djur på cirkus, däribland Nederländerna, Storbritannien och flera latinamerikanska länder.

Dela artikeln:


Djur som inte får visas på cirkusar i Sverige
Rovdjur (tamhund och tamkatt är undantagna och får visas)
Säldjur (sjölejon undantagna)
Noshörningar
Flodhästar
Hjortdjur (renar undantagna)
Giraffer
Kängurur
Rovfåglar
Strutsfåglar
Krokodildjur

Länder med förbud
Förbud mot vilda djur; Nederländerna, Colombia, Storbritannien (från 2015), El Salvador, Kroatien (plus regionala totalförbud), Singapore, Österrike, Costa Rica, Bulgarien, Israel, Slovenien, Peru, Paraguay, Belgien (kommande)

Förbud mot vildfångade djur; Estland, Ungern, Polen

Förbud mot alla djur; Cypern, Bolivia, Grekland, Bosnien Hercegovina, Brasilien (regionala förbud, inte helt klart nationellt)

Därtill finns länder som har restriktioner över vilka arter som får användas, till exempel Sverige, Danmark, Finland, Ecuador.

De flesta svenskar vill inte att det ska vara tillåtet att hålla vilda djur på cirkus. Det visar en färsk opinionsundersökning som Demoskop gjort på uppdrag av Djurens Rätt.

På frågan ”Tycker du att det ska vara tillåtet att hålla vilda djur som exempelvis elefanter och sjölejon på cirkus?” svarade 68 procent, av svenskarna nej, 23 procent svarade ja och 9 procent var osäkra. Motståndet mot vilda djur på cirkus var starkt i alla åldersgrupper.

Ett stort antal länder i världen har förbjudit vilda djur på cirkus, däribland Nederländerna, Storbritannien och flera latinamerikanska länder. Grekland, Cypern, Bolivia och Bosnien Hercegovina har förbjudit alla djur på cirkus. I Sverige framgår i djurskyddsförordningen vilka djur som inte får visas på cirkus där finner vi bland annat rovdjur, säldjur (sjölejon undantagna) kängurur, apor och flodhästar. Regeringens utredare har i sitt betänkande om ny djurskyddslag från 2011, föreslagit att utöka listan med elefanter och sjölejon.

I opinionsundersökningen framgår att motståndet mot vilda djur på cirkus är något större hos kvinnor där 77 procent inte vill att detta ska vara tillåtet jämfört med 59 procent hos männen. Politisk tillhörighet är också en faktor. Bland de rödgröna väljarna ligger motståndet på 74 procent medan det hos alliansens väljare ligger på 64 procent. Störst motstånd finns hos Vänsterpartiets väljare (80 procent) och lägst hos Folkpartiets och Centerpartiets väljare (62 procent).

Undersökningen genomfördes av opinionsundersökningsföretag Demoskop på uppdrag av Djurens Rätt under perioden 31 mars – 8 april 2015. 1 000 telefonintervjuer genomfördes med personer från 15 år och uppåt.

 

 

Det här inlägget publicerades i Vilda djur. Bokmärk permalänken.