Djurungar sällan övergivna

Nu sjuder det av liv i grönskan, fågelungar kläcks och tar sina första flaxande vingslag i livet. Igelkottar, harungar, rävar och rådjur går på sina första upptäcktsfärder. Kanske ser de ensamma ut tycker du, tänk då på att de mycket sällan är övergivna.

-Jag får nästan 40 samtal varje dag från människor som tror att de hittat övergivna djurungar, säger Jan-Åke Hillarp, som arbetar ideellt som viltrehabiliterare.

Det vanligaste svaret han ger är att låta ungarna vara. En djurmamma kan lämna sina ungar mycket långa stunder för att skaffa mat.
– Ett rådjurskid får mat var fjärde timme men är det folk i närheten vågar hon sig inte fram, då blir det mer sällan. Vissa djurungar får mat på natten. För att veta att ungen är övergiven måste du, beroende på art, iaktta den i upp till 24 timmar på mycket långt avstånd. Har du inte tid med det, betrakta inte djuret som övergivet, säger Jan-Åke.

Enligt honom är det fler djurungar som dör av att människor antar att de varit övergivna än som faktiskt dör av att vara lämnade.
-Många omhändertagna djurungarna är i själva verket kidnappade. I de allra flesta fall ska man bara låta ensamma djurungar vara, mamman hittar dem, säger Jan-Åke.

När en djurunge verkligen blir övergiven kan det vara för att mamman vet att den inte kan överleva.
-Nästan alla djur överger ungar som inte fungerar. Om till exempel ett rådjurskid inte söker di eller om den är hjärnskadad så överges den för att den inte är livsduglig. Då ska inte vi människor heller föda upp det. Vi ska inte lägga oss i för mycket, då kan det istället bli så att vi tar maten från andra djur, säger Jan-Åke.

Han är med medlem i organisationen Katastrofhjälp fåglar och vilt, KFV, som har rehabiliterare över hela landet. Om du hittat ett skadat djur eller en unge som du vet är övergiven kan du kontakta en rehabiliterare inom KFV.