550 000 vilda djur i turismens våld

Minst 550 000 vilda djur lider för att locka turister. Elefanter, tigrar och lejon är några av de värst utsatta, visar organisationen World Animal Protection.

Varje år besöker cirka 110 miljoner turister resmål där vilda djur är dragplåster. Flera upplevelser, som att ta en selfie med en tiger eller vandra med lejon, har blivit möjliga genom att djuren plågats. Ofta redan som ungar.

– Tusentals resenärer besöker grymma djurattraktioner, omedvetna om det lidande djuren utsätts för bakom kulisserna. Vi behöver stoppa efterfrågan på utflykter som elefantridning, säger Elisabeth Tjärnström, programansvarig på World Animal Protection Sverige i ett pressmeddelande.

I många fall har djuren tidigt tagits ifrån sina mödrar och utsatts för smärtsam behandling. Detta för att de ska bli tillräckligt rädda och undergivna för att låta sig hanteras av människor, skriver World Animal Protection, som nu presenterar tio av de grymma turistattraktionerna där vilda djur ingår.

550 000 vilda djur lider
Själva uträkningen har tagit sitt avstamp i de resultat som forskare vid Oxfords universitets enhet för vilda djur och artbevarande, WildCRU, fått fram när de bedömde hur väl 24 olika typer av turistattraktioner svarade mot djurens behov. Poäng sattes utifrån djurens frihet från hunger, törst, obehag, smärta, skada, sjukdom, rädsla och ångest, samt frihet att bete sig naturligt. Poäng sattes även utifrån djurens risk att utrotas.

En fjärdedel av de 24 attraktionstyperna visade sig vara bra för djuren. Det kan vara reservat där de inte behöver uppträda och där turister inte kan röra dem. Cirka 13 000 vilda djur, som björnar, orangutanger, elefanter och lejon, lever så. Men vid tre fjärdedelar av turistattraktionstyperna led djuren. Minst 550 000 vilda djur tvingas på olika sätt att uppträda för eller med turister.

De grymmaste formerna
World Animal Protection har utifrån undersökningens kriterier listat tio av de grymmaste underhållningsformerna med vilda djur. De är:

* Rida på en elefant
* Fotograferas med en tiger
* Vandra med lejon
* Besöka björnparker
* Hålla i havssköldpaddor
* Se delfinshower
* Dansande apor
* Rundresor för att titta på palmmårdar som tvångsmatas på kaffeplantager, för bönan
Kopi Luwak
* Ormar för underhållning, som ”ormtjusare”
* Krokodilfarmer

Det handlar om elefantungar som ensamma kedjas fast i trånga burar där de inte kunnat röra sig. Som blivit slagna för att brytas ner och sedan lyda skötarna. Ett trauma som kan sitta i ett helt liv. Tiger- och lejonungar som tas från sina mödrar efter någon månad för att i timmar tvingas posera med turister. Ofta kedjade. Läs mer om på vilka sätt djuren plågas och bakgrund till undersökningen Ten of the world´s cruellest attractions

Resebyråer tar bort elefantridning
Trots allt finns ljuspunkter. Tre stora resebyråer i Sverige berättade i höstas att de har tagit bort eller inom kort skulle fasa ut elefantridning som aktivitet på sina resmål. Andra arrangörer har tagit efter, enligt World Animal Protection.
– Det finns en del kvar, men trenden går mot att plocka bort dessa aktiviteter, säger Elisabeth Tjärnström i pressmeddelandet.

World Animal Protection är en världsomfattande organisation, där Djurskyddet Sverige är medlem.

Läs hela rapporten här: Checking out of cruelty

Tanka hem World Animal Protections guide till djurvänlig semester här

Text: Katarina Hörlin
Foto: Elsa Frizell