Svenska Jägareförbundet och Miljöpartiet mäklar fred

Svenska Jägareförbundets allmänna uppdrag från regeringen behöver ses över. Det var både Miljöpartiet och Svenska Jägareförbundet överens om under dagens seminarium ”Alla miljöpartister borde vara jägare” som Svenska Jägareförbundet höll i Almedalen idag.

Vilka värsta fördomar om miljöpartister och av jägare har ni undrade moderator Mattias Goldman och fick det att bubbla i den fullsatta lokalen. Dagens uppdrag är att mäkla fred menade han.

Panelen bestående av Emma Nohrén, riksdagsledamot för Miljöpartiet, Akko Karlsson, partistyrelseledamot Miljöpartiet, Daniel Ligné, Riksjaktsvårdskonsulent, Svenska Jägareförbundet och Björn Sprängare, ordförande Svenska Jägarförbundet fick skriva ned sina värsta fördomar.

Jägare är skjutglada och bryr sig inte om förvaltningen av alla djur utan ser bara till de jaktbara djuren menade Miljöpartisterna. Jägareförbundet menade att Miljöpartiet har för mycket stadsfokus och är inkonsekventa och jaktfientliga.

Akko Karlsson från Miljöpartiet kontrade med att allt fler jägare också kommer från storstaden och att det blir ett problem när jägarna inte finns på plats lokalt. Detta var panelen överrens om. Andra enande punkter var att man ska gå mot en förvaltning av de vilda djuren där man inte ser varje art för sig och där man utfodrar djuren med måtta. Man var också eniga om att inte spä på myter om varandra.

Stor del av debatten kom att handla om Svenska Jägareförbundets allmänna uppdrag. Varje år tar regeringen beslut om att hur pengarna från Jägarnas jaktkortsavgift ska fördelas. Svenska Jägareförbundet får cirka 50 miljoner varje år. Runt halva summan ska gå till objektiv information om jakt och vilt. Miljöpartiet vill se en annan lösning för hur pengarna från jaktkortsavgiften fördelas.
-Som jägare använder man en resurs som är allas, då är det rimligt att pengarna även går till andra som också nyttjar ekosystemet, sa Emma Nohrén.

Hon menade också att en vanlig kritik mot allmänna uppdraget är att de ska ge objektiv information och skulle vilja se en lösning med en plattform där fler organisationer bidrar med information. Hon gav rovdjurscentret De fem stora som exempel.
-Man ska kunna vara säker på att informationen är neutral.

Daniel Ligné lyfte fram att Svenska Jägareförbundet haft uppdraget sedan 1938.
-Vi samordnar jakten och det är kostnadseffektivt, sa Daniel Ligné.

Björn Sprängare framhöll att de var stolta över hur de skött allmänna uppdraget men menade att allmänna uppdraget bygger på förtroende.
-Jag skulle vilja se ett nytt format på allmänna uppdraget.