Ovanligt många skadade och övergivna igelkottar

Kottecentralen, som rehabiliterar skadade igelkottar, har fullt. Aldrig förr har så många igelkottar kommit in som under denna sommar. –Förra veckan var vi tvungna att sätta ett intagningsstopp, säger Monica Jonasson.

Vanligtvis hjälper Kottecentralen runt 150 igelkottar tillbaka till ett liv i naturen men centret har i dagsläget 70 igelkottar som just nu rehabiliteras och under året har de redan hjälpt 182 stycken. Ofta är det ungar som övergivits när mamman blivit påkörd men under sommaren har också flera fall av misshandel förekommit.
– Vi fick in två igelkottar som några barn hade slagit med pinnar, en annan igelkott, som hittades på en fotbollsplan, hade utslagna tänder och grus överallt, troligtvis hade den använts som fotboll, säger Monica.

Hon berättar också om sju små igelkottungar som en man stoppat ned i en plåthink med lock och ställt i solen och om en igelkott som hittats uppsprättad.

När igelkottarna blivit friska ska de så snabbt som möjligt tillbaka ut i naturen, oftast tar det mellan fyra och sju veckor. Då får den som lämnade in igelkotten hämta den och släppa ut den på samma plats.
– Men inte i de fall då det förekommit misshandel, då släpps de ut på en annan ort där det redan finns igelkottar, säger Monica.

Monicas och hennes dotter Sofie Jonasson driver Kottecentralen sedan 2006. Under rehabiliteringen försöker de ha så lite kontakt som möjligt med igelkottarna.
-De är vilda djur och ska tillbaka till naturen, det är bara ungarna som måste matas varannan timme som vi har närmare kontakt med, säger Monica.

Kottecentralen finns hemma hos Monicas familj i Nygård i Lilla Edits kommun. Under alla år har de aldrig behövt ha ett intagningsstopp.
-Det är jättetufft att säga nej till behövande igelkottar men vi har inte mer plats, säger Monica.