Djurskyddet Sverige om vargjakten: ”Det finns andra intressen än jägarintressena”

Vinterns vargjakt stoppades av Förvaltningsrätten – ”ett demokratiproblem” enligt jaktförespråkare. Det är nonsens, menar Sven-Erik Alhem från Djurskyddet Sverige. Han tycker att Förvaltningsrätten tagit sitt ansvar, och är kritisk till att Naturvårdsverket nu överklagar jaktstoppet.

Turerna om vinterns vargjakt fortsätter. Det blir jakt på 30 vargar, meddelade Naturvårdsverket i december. Men i onsdags kom beslutet från Förvaltningsrätten att vinterns vargjakt stoppas, efter överklaganden från flera miljöorganisationer.

Idag meddelade så Naturvårdsverket att de överklagar beslutet. Sven-Erik Alhem, ansvarig för jakt- och rovdjursfrågor hos Djurskyddet Sverige, är kritisk till överklagandet. Han ifrågasätter självständigheten hos Naturvårdsverket gentemot regeringen, och pekar på vad han menar är ”total samstämmighet mellan regering och naturvårdsverk”. Djurskyddets hållning i frågan är att skyddsjakt på varg bör tillåtas, men inte licensjakt.

– Vi är väldigt positiva till att Förvaltningsrätten har tagit sitt ansvar i förhållande till vargens utsatta position i Sverige, säger Sven-Erik Alhem.

Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet, kallade i en SVT-intervju Förvaltningsrättens beslut för ett demokratiproblem. Det anser Sven-Erik Alhem är nonsens.

– Man får förstå att det finns andra intressen än jägarintressena att beakta, inte minst är det ju vargens situation som bör beaktas i högsta grad.

Han tycker det är bra att den svenska vargfrågan bevakas av EU.

Det finns även en djurskyddsaspekt för de tamdjur som angrips av vargen – men där krävs bättre skyddåtgärder snarare än licensjakt på varg, menar Sven-Erik Alhem.