Vilda djur lider på vägarna

Många trafikanter struntar i att anmäla att de krockat med vilda djur, trots att lagen skärptes för ett år sedan. Numera ska minsta lilla sammanstötning med vilt rapporteras till polisen medan det tidigare bara krävdes om djuret skadats eller dött.

– Det är ett jättestort mörkertal, vi hittar än i dag vilda djur som ligger längs vägen, både levande och döda, som ingen har anmält. Andra bilister ringer och berättar om djur på tre ben eller som ligger och sparkar i diket och plågas något fruktansvärt, berättar Lars Lundman, polisen i Norrbotten, för Sveriges Radios Ekot.

Ekot har varit i kontakt med samtliga 21 polisdistrikt och den dominerande bilden är att många fortfarande inte rapporterar när de krockar med vilt. Det finns ingen statistik över vilken effekt skärpningen fått. I en del län har inga böter dömts ut medan det skett i andra.

Kunskapen bland bilister kan förbättras avsevärt enligt landets samtliga polisdistrikt. Samtidigt ökar antalet viltolyckor i landet.