Försommaren är en tid då många vilda djurungar tar sina första kliv ut i stora världen. Om man ser en ensam unge är den oftast inte övergiven och man ska därför låta den vara.
– Iaktta den på avstånd och se om föräldrarna verkar finnas i närheten, säger Eva Kierkegaard, Viltjouren.
Det är vanligt att ungarna lämnas själva långa stunder och det är därför lätt att tro att de har blivit övergivna. Viltjouren får flera samtal om dagen från folk som har hittat ensamma djurungar och undrar vad de ska göra.
– Låt ungarna vara, säger Ewa bestämt. Oftast finns föräldrarna någonstans i närheten och det är inte ovanligt att de lämnar sina ungar ensamma långa stunder.
Samtalen som kommer in till Viltjouren handlar särskilt om upphittade fågelungar som man tror har blivit övergivna. Ewa berättar att det är väldigt ovanligt att fågelungar blir övergivna av sina mammor. Däremot kan det hända att ungarna blir matade av sina mammor på marken den sista tiden och de tränar även på att flyga nere på marken.
Om man ser en ensam djurunge ska man iaktta den på avstånd för att se om föräldrarna verkar finnas i närheten. Om det mot förmodan aldrig dyker upp några föräldrar kan man försöka hjälpa ungen.
– Rävungar kan man mata invid grytet om man hittar det, annars ute i skogen. Rådjurskid kan man inte stödmata men ungarna kan få gå och skrika ett dygn så att mamman får en chans att höra sin unge. I värsta fall kan ett rådjurskid behöva avlivas. Det kanske finns en anledning till att mamman lämnat sin unge. Det kan ju bero på olyckor men också att mamman tycker att kidet är livsodugligt, berättar Ewa Kierkegaard
FAKTA VILTJOUREN
- Tar emot skadade och vilda fåglar samt igelkottar, ekorrar och harar i Stockholmsområdet. Tar även emot föräldralösa fågelungar och däggdjursungar.
- Hit kan du ringa och få råd och tips när det gäller alla vilda djur.
- De som arbetar för Viltjouren är alla utbildade i rehabilitering av skadat vilt genom sitt riksförbund KFV, Katastrofhjälp fåglar och vilt.
- Viltjouren samarbetar med Djurkliniken Roslagstull. Dessutom får de hjälp av nästan alla veterinärer och djursjukhus i Stockholms län.
Jourtelefon: 0704-18 28 10
Hemsida: www.viltjouren.se