Sanningen om ”vargattacken”

Kvinnan, vars hund blev tagen av en varg i Rialareviret i april, uppgav först för polisen att en annan varg lunkat emot henne på skogsvägen, vänt och sprungit iväg när den var 50 meter ifrån henne och hennes barnvagn. Efter att ha pratat med sin sambo ändrade hon sin version.

Nu hette det att vargen inte stannat förrän på två meters avstånd från barnvagnen och då visat tänderna. Sambon, som inte var med under attacken, förklarar de olika versionerna med att kvinnan direkt efter attacken ”inte var en tänkande människa, utan en hona som bara tänkte på att skydda sitt barn.”

Länsstyrelsens rovdjurshandläggare har inte fått prata med kvinnan och går därför på det hon sagt till polisen. Hunden som blev tagen av den första vargen befann sig okopplad 80 meter längre fram på skogsvägen, trots att hundar så här års måste vara kopplade eller ”gå fot.” Vargar är revirhävdande djur och försvarar sitt revir mot alla andra hunddjur. Rävar, hundar och främmande vargar löper därför risk att dödas. Länsstyrelsen tror inte att vargarna gjorde något utfall mot kvinnan eller barnvagnen och bedömer vargarnas beteende som helt normalt.