Nya rovdjurspropositionen oroar Djurskyddet Sverige

I går klubbades den igenom, regeringens proposition ”En hållbar rovdjurspolitik”. Ödesdigert för varg, lo och järv tycker Sven-Erik Alhem, styrelseledamot i Djurskyddet Sverige.
– Det verkar som om landet Sverige helt saknar förmåga att värna sina rovdjur, säger han.

Igår röstade en splittrad riksdag igenom regeringens nya rovdjursproposition. Den innehåller bland annat nya riktlinjer för hur stor stam som behövs för att olika typer av rovdjur ska kunna överleva på längre sikt. Men regeringens egna nya siffror för lo, järv och kungsörn ligger långt lägre än exempelvis Naturvårdsverkets beräkningar från i somras. När det gäller den så uppmärksammade vargen så anser regeringen att 170-270  stycken räcker för att uppnå en så kallad gynnsam bevarandestatus. Siffror som kritiserats hårt för att ligga på en alldeles för låg nivå och inte vara tillräckligt starkt vetenskapligt förankrade. Många oroas nu för att propositionen kommer att leda till en upptrappning av jakten på redan alltför utsatta arter och rasera mycket av det arbete som gjorts för att rädda rovdjuren i Sverige.
– När riksdagen nu – med stora motsättningar – lagt fast en ny rovdjurspolitik kan Djurskyddet Sverige konstatera att den leder till att inte minst vargen får det tufft i landet framöver, säger Sven-Erik Alhem och fortsätter:
– Den enda ljusglimten för vargen är att EU-kommissionen har sin falkblick intensivt riktad mot Sverige och att kommissionen noga följer vad som sker med avseende på Sveriges förhållningssätt till EU:s Art- och habitatdirektiv. Det verkar som om landet Sverige helt saknar förmåga att värna sina rovdjur.