Kritik mot regeringens egna vargsiffror

Antalet vargar i Sverige ska bestämmas av forskare, föreslog regeringens utredare. Men i den nya rovdjurspropositionen presenterar regeringen egna siffror, något som upprör jaktkritiker. Regeringens agerande är ett populistiskt drag, menar Sven-Erik Alhem, rovdjursansvarig på Djurskyddet Sverige.

Regeringens nya rovdjursproposition presenterades igår. Men propositionen skiljer sig mot det förslag som regeringens utredare Peter Egardt lämnat på en viktig punkt. I förslaget anges att antalet vargar i landet ska hållas inom ett intervall, som ska bestämmas av myndigheter och forskare och inte av riksdag eller regering. Men i propositionen som regeringen presenterade fanns siffran 170–270 vargar med. Miljöminister Lena Ek försvarade regeringens egna siffra på presskonferensen genom att hänsvisa till att det finns ”gedigen vetenskaplig forskning” som ligger till grund för intervallet.

– Jag är oerhört besviken. Regeringen öppnar i värsta fall för en jakt på över 200 vargar i vinter. Det tar politiken tillbaka till ruta ett och raserar det sköra samförstånd som vargkommittén byggde upp, säger Mikael Karlsson, ordförande för Naturskyddsföreningen, till Ekot.

Sven-Erik Alhem, styrelseledamot i Djurskyddet Sverige med ansvar för rovdjursfrågor, är djupt kritisk till regeringens kovändning.

– Vi är djupt besvikna, liksom Naturskyddsföreningen och Rovdjursföreningen är. Det här är en konfrontatorisk rovdjurspolitik som regeringen nu står bakom. Lena Ek har handlat populistiskt för att vara jägarintressena till lags. Det är ett katastrofalt läge ur rovdjurspolitiksynpunkt.

Sven-Erik Alhem hoppas nu på att EU uppmärksammar regeringens agerande i frågan.