Förvaltningsrätten: Vargjakten olaglig

Beslutet om vinterns vargjakt är ogiltigt. Det meddelar Förvaltningsrätten idag. Domen innebär sista spiken i kistan för jaktbeslutet, som i praktiken stoppades redan då det överklagades av bland annat Svenska Naturskyddsföreningen.

I januari beslutade Naturvårdsverket om en selektiv vargjakt på 16 vargar, som skulle riktas in på de individer som var mest inavlade. Tre vargar hann skjutas innan jaktbeslutet överklagades och jakten stoppades i väntan på domen. Förvaltningsrättens dom innebär att jaktbeslutet nu ogiltigförklaras och upphävs.

Rätten anser bland annat att 16 vargar, vilket motsvarar cirka sju procent av vargstammen, utgör för stor del av populationen. Dessutom menar rätten att det finns andra sätt att minska inaveln, till exempel utplaceringar från djurparker eller flyttningar av vargar från den finsk-ryska stammen.

Svenska Naturskyddsföreningen stod bakom överklagan tillsammans med Svenska Rovdjursföreningen och Världsnaturfonden. Mikael Karlsson, ordförande i SNF, är nöjd med beslutet.

– Det är självklart väldigt positivt och återigen ett tecken på att vargförvaltning inte uppfyller de lagstadgade krav som Sverige förbundit sig att följa, säger han till TT.