Kommuner positiva till vegetariskt och ekologiskt

Haninge, Södertälje och Östersund är tre kommuner som alla jobbar hårt för att ta in mer vegetarisk och ekologisk mat i den offentliga verksamheten, då främst i skolor och förskolor. Under ett seminarium i Almedalen delade de med sig av sina erfarenheter.

Seminariet arrangerades under tisdagen av Djurens Rätt, Svensk mat- och miljöinformation och Köttfri måndag.

Överdriven köttkonsumtion är ett problem både ur ett klimat- och miljömässigt perspektiv samt ur ett djurskyddsperspektiv. Camilla Björkbom, ordförande, Djurens Rätt inledde seminariet med att berätta att om alla i Sverige skulle äta vegetarisk mat en dag i veckan skulle 20 miljoner djur per år slippa transporteras och slaktas. Samtidigt skulle det innebära en vinst för miljön då utsläppen skulle minska med 2 miljoner ton koldioxidekvivalenter per år. Att som enskild konsument välja att äta mer vegetariskt är kanske inte så svårt men hur ser kommunerna på att förminska köttkonsumtionen i den offentliga verksamheten och hur kan de gå tillväga?

Catarina Heilborn, koststrateg, Haninge kommun, berättar att de har som mål att öka andelen ekologiskt livsmedel i den kommunala verksamheten och ett steg på vägen är att de har KRAV-certifierade förskolor. De jobbar även efter en hållbar matsedelsutveckling i skolorna.

– I våra skolor serverar vi bland annat laktovegetariskt en dag i veckan och vi använder enbart lokalproducerade ekologiska ägg i matlagningen, berättar Catarina.

I Södertälje kommun har de som mål att minska andelen kött med 30 % under 2011 och målet är att kunna servera ekologiskt och svenskt kött i så stor utsträckning som möjligt. Elin Waltersson, resultatenhetschef på kostenheten i Södertälje kommun, tipsar om att smyga in den vegetariska maten i menyerna i skolor och förskolor då många har fördomar mot vegetarisk mat.

– Skylta inte med att det är vegetariskt utan skriv att det är linsgryta om det är linsgryta ni serverar, säger hon.

Att ställa djurskyddskrav i offentlig upphandling är inte så lätt alla gånger. Sigtuna kommun ställde tydliga djurskyddskrav i sin upphandling, något som företaget Servera ansåg vara fel och anmälde. Detta är dock inte något som har avskräckt vare sig Haninge, Södertälje eller Östersunds kommun.

– Vi backar inte på grund av Sigtuna-domen utan vill snarare ta tre steg framåt, säger Elin Waltersson, Södertälje kommun.

De tre kommunerna är även eniga om att ju mer vegetarisk mat de får in i den offentliga verksamheten desto mer pengar går det att lägga på bra kött som i så stor utsträckning som möjligt är ekologiskt och svenskt.

Se webbsändning från seminariet här