Insektsrestaurang öppnar nästa vecka

Käka myror, undrar Mowgli. Ja, det kittlar dödskönt i kistan svarar Ballou. Att äta insekter är en växande trend som uppmärksammas nästa vecka då en insektsrestaurang öppnar för en dag mitt i Stockholm.

Skadedjursföretaget Rentokil och kostvetarna Emma Aspholmer och Ellen Gellerbrant som driver bloggen Insects for starters, öppnar dörrarna för restaurangen som bland annat kommer att servera lättstekt mjölmask och nudlar med gräshoppor.

Med sin blogg vill Emma Aspholmer och Ellen Gellerbrant inspirera svenska folket till matlagning med insekter. Att vi ska äta inget eller mindre kött både för djuren och klimatets skull, det vet de allra flesta. Ändå äter svensken kött som aldrig förr och för att producera stora mängder kött krävs intensiv uppfödning som är dåligt för både djur och klimat. På senaste tiden har intresset för insekter som proteinkälla ökat alltmer. Insekter kräver mindre utrymme och vatten än boskap, reproduceras snabbare, har kortare livslängd och kan därför födas upp snabbare och i större mängd på små ytor. Generellt sett är skalbaggar, larver, bin, getingar och myror de mest populära insekterna att konsumera.