Kött från obedövade djur i svenska butiker

I Sverige är det förbjudet att slakta djur utan bedövning. Ändå kan sådant kött finnas i våra butiker och skolmatsalar.

Den ökande efterfrågan i EU av kött som är religiöst slaktat utan bedövning har skapat stor överproduktion och köttet säljs som vanligt slaktat kött, sannolikt även i Sverige. Slakt utan bedövning innebär ett stort lidande. Det kan ta flera minuter för djuret att bli medvetslöst medan det tappas på blod.

Vad kan då svenska politiker göra för att förhindra att denna typ av kött i Sverige. Frågan ställdes på Djurskyddet Sveriges seminarium Slakt utan bedövning som arrangerades i Almedalen under torsdagen.

Lotta Berg, veterinär och forskare på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, redogjorde för hur slakt utan bedövning går till. I Sverige accepterar de flesta muslimer att deras halalkött kommer från djur som bedövats innan slakt. Det gör däremot inte judar när det gäller koscherslakt.

Många länder slaktar nu rutinmässigt djur utan bedövning, i till exempel Belgien där 80 procent av lammen slaktas utan bedövning. En stor del av lammen på Irland slaktas till exempel också utan bedövning.

– Sverige har kämpat stenhårt för att få slippa undantag för krav på bedövning i den nya förordningen som träder i kraft 2013, berättar Björn Dahlén, djurskyddschef på Jordbruksverket.

Det finns inte heller någon högljudd opinion i Sverige för att obedövad slakt ska tillåtas.

Hur svenska konsumenter ska kunna undvika det här köttet har panelen ingen bra fråga på, förutom att välja svenskt kött eller att äta vegetariskt.

Lotta Berg och Sara Karlsson, riksdagsledamot för Socialdemokraterna, råder de svenska konsumenterna att fråga i affären och på restaurangen om djuret slaktats med bedövning.

– EU-kommissionen vill strama upp reglerna så att inte länder slaktar utan bedövning utöver efterfrågan. Men det här är en känslig fråga. Det blir ofta att handla om främlingsfientlighet och rasism, säger Björn Dahlén.

Samma erfarenhet har Cecilia Mille, internationellt ansvarig på Djurens Rätt.
– Det finns en rädsla för våra systerorganisationer i Europa att ta tag i den här frågan, säger hon.

Se webbsändning från seminariet här