Licensjakten på varg stoppas

Nästa års licensjakt på varg stoppas. Det meddelade regeringen i dag i sitt svar på EU-kommissionens kritik av den svenska rovdjurspolitiken. 
– Mycket positivt att vår anmälan gav resultat, säger Åsa Hagelstedt, generalsekreterare, Djurskyddet Sverige.

I dag var sista dagen för regeringen att svara EU:s miljökommissionär Janez Potocnik. Resultatet av anmälan från Djurskyddet Sverige, Naturskyddsföreningen, Rovdjursföreningen och Världsnaturfonden blir bland annat ett stopp för den svenska licensjakten på varg 2012 och att taket på 210 vargar slopas. Tanken är att regeringen nästa år ska presentera en ny målnivå för antalet vargar i Sverige. Regeringen tillsätter också en nationell kommitté för att främja en hållbar rovdjurspolitik.

Miljöminister Andreas Carlgren (C) räknar med en utökad skyddsjakt 2012 och att licensjakten ska återupptas 2013.

– Nu får vargarna respit under ett år, förutsatt att den utökade skyddsjakten inte missbrukas. Hoppas att regeringen använder det närmaste året till att forma en långsiktigt hållbar rovdjurspolitik. Och att licensjakten på varg inte återupptas, säger Åsa Hagelstedt.