Storgrossister sätter stopp för djurskydd

Kommuner som ställer krav på djurskydd i sin upphandling dras inför rätta av grossisterna. Idag träffar Djurskyddet Sverige och Sveriges Konsumenter grossisten Martin och Servera för att diskutera frågan.

I en undersökning Ekot gjort drar grossisten Martin och Servera alla kommuner inför rätta som ställer djurskyddskrav i sin upphandling. I åtta av nio fall har de också vunnit. Nu senast i fallet i Rättvik där kommunen tvingas göra om sin upphandling. Kammarrätten ansåg att kommunen inte kan kontrollera att kraven de ställer uppfylls, det vill säga att mjölken verkligen kommer får kor som har fått beta och äggen från höns som har fått gå fritt. Djurskyddet Sverige har i ett gemensamt brev med Sveriges Konsumenter ifrågasatt varför grossisten Martin och Servera stämmer kommunerna.
-De har svarat att de verkligen värnar om djurskydd. Men vi anser att man inte kan säga så och sedan handla på ett helt annat sätt, säger Åsa Hagelstedt, generalsekreterare i Djurskyddet Sverige.

Idag ska Djurskyddet Sverige, Sveriges Konsumenter och Martin och Servera träffas.
– Vi vill få bättre svar på varför de agerar som de gör och vi vill försöka påverka dem att sluta överklaga kommunernas upphandling, säger Åsa Hagelstedt.

Servera har gått ihop med grossisten Martin Ohlson och tillsammans blivit företaget Martin och Servera.