Fyra tips för en djurvänlig påsk

Godis, mat och pynt hör påsken till men det kan vara bra att tänka på vad du väljer i butiken. Tidningen Djurskyddet ger här några tips och råd för dina inköp.

Köp ekologiska ägg
De gamla oinredda hönsburarna förbjöds i hela EU vid årskiftet. Ändå kommer fortfarande många ägg i Europa från hönor som sitter kvar i dessa bursystem. Väljer du svenska ägg kan du vara säker på att de kommer från höns som åtminstone suttit i de nya, så kallade inredda burarna. De är något större och har sittpinne, rede och sandbad. I handeln kan du välja mellan burägg, ägg från frigående höns inomhus och ekologiska ägg. Titta på förpackningen som alltid är märkt med produktionssätt och ursprungsland. Det allra bästa är att köpa ekologiska ägg. Hönorna äter då ekologiskt foder och får gå ute under sommarhalvåret. Under vinterhalvåret har de tillgång till en vinterträdgård med bland annat höbalar.

Välj lamm som fått gå ute
I dag finns ingen obligatorisk ursprungsmärkning på lamm. Inom EU finns inte heller några djurskyddsdirektiv för uppfödning av lamm. Svenska konsumenter hittar oftast svenskt, irländskt eller nya zeeländskt lammkött i butiken. Lamm på Irland och Nya Zeeland kastreras och svanskuperas utan bedövning, något som är förbjudet i Sverige. I Sverige finns ett tydligt regelverk som bland annat innebär att fåren och lammen måste beta under sommaren. Däremot kan du räkna med att det färska lammköttet som finns i butiken till påsk kommer från lamm som inte har fått gått ute. Vill du äta lamm till påsk, välj fryst svenskt lamm från djur som slaktades i höstas. De lammen fick möjlighet att komma ut på sommaren. Fråga din handlare!

Strunta i påskfjädrarna
Till påsk säljs det mängder med färgglada fjädrar att sätta i påskriset. Väldigt sällan står det på förpackningen var fjädrarna kommer ifrån. Risken finns att de plockats från levande fåglar. Fråga i butiken var fjädrarna kommer ifrån. Eller ännu hellre – dekorera ditt påskris med något annat. Det finns mängder av prydnadsägg och annat pynt att sätta i riset.

Välj godis utan gelatin
När du ger bort påskgodis – tänk på att mottagaren kan vara vegetarian. En vegetarian äter inte gelatin, som oftast tillverkas av svinsvål eller nöt. Stora godistillverkare, som till exempel Malaco, tillverkar godis både med och utan gelatin. Läs innehållsförteckningen!