Tragisk vargolycka på Kolmården

Djurskyddet Sverige beklagar djupt den tragiska händelsen då en djurvårdare blev attackerad av vargar på Kolmården.-Styrelsen har själva träffat just denna vargflock. Vi hoppas att olyckan inte ska användas som ett slagträ i debatten, säger Djurskyddet Sveriges rovdjursansvarige Sven–Erik Alhem.

En kvinnlig djurvårdare på Kolmården blev igår attackerad av parkens vargar så allvarligt att hon avled. Hon arbetade med den socialiserade tama varggrupp som besökare haft möjlighet att ha närkontakt med. Det är ännu oklart vad som hände. Polisen ska göra en teknisk undersökning av hägnet och kvinnan kommer att obduceras för att fastställa dödsorsak. Djurskyddet Sverige beklagar djupt den tragiska händelsen.
-Inom Djurskyddet Sverige är vi alla djupt skakade av dödsfallet i helgen. Vi är många som själva upplevt närkontakten med just dessa vargar och vi känner starkt med de anhöriga till den dödade djurvårdaren men även med Kolmårdens alla anställda, säger Sven-Erik Alhem.

Djurskyddet Sverige tycker det är viktigt att invänta polisutredningen som kan bringa klarhet i vad som hänt. Det är också viktigt att ta hänsyn till det faktum att överfallet kom från instängda vargar.
-Vi är oroade över att denna händelse kan komma att användas felaktig i den pågående vargdebatten då vargars beteende i hägn inte kan jämföras med vargars beteende i det fria, säger Sven-Erik Alhem.