Så kan du hjälpa igelkotten i vinter

Antalet igelkottar minskar i vårt land. En stor orsak är en förändrad miljö. Här får du några tips på hur du kan hjälpa igelkotten inför vintern.

Nu närmar sig tiden på året då igelkottarna bygger sig ett bo att sova i under vintern. För att de ska klara sig gäller det att de har ordentliga fettreserver och att det finns mycket mossa, löv och kvistar att bygga sig ett bra bo av. Men kottarna får det allt tuffare. Fler och större vägar delar av landskapet, industriellt jordbruk med konstgödsling minskar den biologiska mångfalden och därmed arter som igelkotten kan äta. Vår städiver i trädgårdar och parker gör att löv och kvistar som igelkotten vill bygga sina bon av försvinner. Alltsammans har lett till att igelkottarna minskar. I Bohuslän och på Gotland har den nästan helt förvunnit från vissa platser.

Stödmata
På hösten behöver igelkottarna bygga upp ett fettlager som de kan leva av under vintern. Sätt ut ett fat med kattpellets eller mjuk kattmat så kan de få hjälp att äta upp sig. Viktigt att också ge dem ett fat med vatten.

Skapa en bra igelkottmiljö
Städa mindre! Igelkotten älskar lövhögar, gammalt ris, buskar och snår. Om din trädgård blir stökigare så gynnar det dessutom även sniglar, maskar och insekter som igelkotten gärna äter. Igelkotten bygger sina bon genom att dra ihop gräs, mossa och löv till en stor hög. Sedan gräver de sig in i högen och skapar en liten håla genom att trampa runt.

Bygg ett igelkottbo
Du kan också bygga ett igelkottbo i trä. Enklast gör du en trälåda som igelkotten kan komma in i via en gång. Träet får inte vara tryckimpregnerat och inte lukta färg eller lim. Smeta in det med lera så luktar det jord. Det är viktigt att det finns ett ventilationsrör till lådan. Placera boet på en skyddad plats till exempel vid en buske och täck över det med ris och löv. Naturskyddsföreningen har här en beskrivning hur du bygger lådan.