Centerpartist utreder nya jaktlagar

Håkan Larsson, jämtländsk centerpartist och före detta riksdagsledamot, blir den som utreder jaktlagstiftningen. Om två år ska resultatet presenteras. Sven Stenson, ordförande i Djurskyddet Sverige, är positiv till att utredaren saknar kopplingar till jaktvärlden.

Idag presenterade regeringen den person som ska utreda jaktlagen och jaktförordningen. Det blir Håkan Larsson, centerpartist boendes i Krokom, Jämtland. Han har tidigare varit riksdagsledamot, utredare för jordbruksdepartementet och politisk chefredaktör på Östersunds-Posten.

– Det är ett spännande uppdrag som ska bli intressant att ta itu med. Jag vet hur viktigt det är med en väl fungerade lagstiftning, och hur viktig jakten är för viltvården och för landsbygden, säger Håkan Larsson i ett pressmeddelande från regeringen.

Regeringen beslutade redan i juli att den svenska jaktlagstiftningen ska ses över. Utredaren ska bland annat titta på viltvård och djurskydd och kopplingen till EU-lagstiftningen, i syfte att skapa en ”modern lagstiftning”. Utredningen ska vara klar i december 2014.

– Den nuvarande jaktlagstiftningen är på många sätt föråldrad, och därför ger vi nu Håkan Larsson i uppdrag att göra en bred översyn av lagen. Jag ser fram emot att se resultaten av utredningen, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson i regeringens pressmeddelande.

Håkan Larsson är själv inte jägare, men säger att han ”känner många” till tidningen Svensk Jakt. Sven Stenson, ordförande i Djurskyddet Sverige, är försiktigt positiv till utnämningen.

– Han är känd för att vara duktig, och har dessutom inte kopplingar till någonting inom jakten. Det kom en del upprörda kommentarer från jaktsidan över att det blev han. Det visar att det finns ett oberoende, och det välkomnar vi.

Utredningen är högst intressant för Djurskyddet Sverige. Sven Stenson hoppas på en möjlighet att föra fram synpunkter till utredaren.

– Vi hoppas att vi får in en delegat i utredningen, som vi fick i utredningen om nya djurskyddslagen, säger han.

Foto: Elsa Frizell. Infällt porträttfoto: Klas Fritzon