Inga mer vilda djur hos Cirkus Scott

76 år efter starten – nu beslutar sig Cirkus Scott för att sluta använda sig av elefanter och andra vilda djur i sina föreställningar.
– Det är mycket glädjande och en stor djurskyddsframgång. Vi hoppas att fler cirkusar tar efter, säger Djurskyddet Sveriges ordförande Sven Stenson.

Det var i dagens P4 Extra med Lotta Bromé som cirkusdirektör Robert Bronett avslöjade att Cirkus Scott kommer sluta ha med vilda djur i sina shower. Cirkusen har kritiserats hårt av olika djurskyddsorganisationer.

Redan 2011 föreslog en utredning att elefanter och sjölejon, precis som i många andra länder, ska förbjudas på cirkus. Men förslaget ligger fortfarande kvar på landsbygdsminister Eskil Erlandssons bord.

– Nu är till och med cirkusnäringen snabbare än politikerna när det gäller att inse att vilda djur inte hör hemma på cirkus. Djurskyddslagen kräver att alla djur ska ha möjliget att utföra sina naturliga beteenden, vilket inte alls är möjligt för kringresande djur på cirkusar. Vi kräver att riksdagen beslutar om ett förbud mot vilda djur på cirkus nu, säger Åsa Hagelstedt, generalsekreterare för Djurskyddet Sverige.

Nästa föreställning kommer bli den första i Cirkus Scotts historia utan vilda djur i manegen.
– Vi måste utvecklas och lyssna till vad vår publik vill uppleva. Därför har jag idag tagit ett beslut att inte presentera vilda djur i våra föreställningar i framtiden, säger Robert Bronett själv i ett pressmeddelande.

TV4-nyheterna hade ikväll tänkt sända ett granskande inslag om Cirkus Scott. Under eftermiddagen har de dock gett beskedet att de valt att ”ställa in det för närvarande”.

Text: Pontus Ljunghill