Djurskyddet Sverige kräver djurskyddsgaranti på angoraull

Djurskyddsgaranti eller stopp på försäljning. Det kräver Djurskyddet Sverige i ett pressmeddelande.
-Behandlingen av kaninerna är fruktansvärd, säger Djurskyddet Sveriges ordförande Sven Stenson.

Fastspänd, med benen hård bundna, sedan rivs ullen bort från skinnet medan angorakaninen skriker av smärta. Var tredje månad upprepas behandlingen och dessemellan sitter de i små, nakna burar med nätgaller. Detta är verkligheten för angorakaniner i Kina och härifrån kommer 90 procent av världens angoraull. Uppgifterna kommer från djurrättsorganisationen PETA som smygfilmat förhållandena på de kinesiska kaninfarmerna. Angoraull är populär i kläder för sina varma och mjuka egenskaper och säljs här i Sverige.
Djurhållningen är ovanligt grym på grund av att djuren orsakas både kraftig fysiskt smärta och långvarig mental stress och rädsla, säger Sven Stenson, ordförande i Djurskyddet Sverige.

Djurskyddet kräver att alla företag i Sverige som importerar och säljer produkter från angorakaniner ska ge en djurskyddsgaranti.
Med det menar vi att djuren ska ha fötts upp och hållits på ett sätt som är förenligt med svensk djurskyddslag. Kan företagen inte garantera det kräver vi att dessa produkter plockas bort från sortimentet!, säger Sven Stenson.