Namninsamling för schysst angoraull

Företag i Sverige som importerar och säljer produkter från angorakaniner ska ge en djurskyddsgaranti. Det kräver Djurskyddet Sverige som idag startar en namninsamling för att visa handeln hur stort stödet för en sådan garanti är

– Om de stora klädkedjorna sätter press på sina leverantörer kan situationen förbättras snabbt, snabbare än vad som kan ske på politisk väg, säger Sven Stenson, ordförande i Djurskyddet Sverige i ett pressmeddelande.

För att kunna ge en djurskyddsgaranti ska företagen själva kontrollera så att kaninuppfödarnas metoder följer svenska djurskyddskrav. Om en sådan djurskyddsgaranti inte kan ges ska leverantörer av angoraprodukter bojkottas och angoraplagg plockas bort från butikernas sortiment. Det kräver Djurskyddet Sverige.

Flera kedjor har gått ut med att de stoppar inköpen av produkter med angoraull, bland andra Gino Tricot, Lindex, MQ och HM.
-Vi välkomnar att flera kedjor beslutat att stoppa importen av dessa produkter men vi vill att de plockar bort dem från hyllorna redan idag och stoppar beställda ordrar, säger Sven Stenson.

Med en namninsamling vill Djurskyddet Sverige sätta press på de svenska företagen.
-Det är viktigt att handeln verkligen genomför en kontroll av sina leverantörer och inte återupptar leveranserna om något år när mediestormen blåst över, säger Sven Stenson.

Djurskyddet Sverige kommer att överlämna namnlistor och krav till branschorganisationen Svensk Handel vid en uppvaktning under januari 2014.

Namninsamlingen finns på Djurskyddet Sveriges hemsida.