Vill inte äta djur

Ingen mjölk, inget kött, ingen ost. Det är en självklarhet för Anders Nilsson som valt att bli vegan.

Vi träffas vid ett fik på söder i Stockholm. Anders Nilsson sitter vid ett fönsterbord och har redan hunnit beställa en slät kopp kaffe.  Jag vill prata om hans val att äta vegansk mat, alltså bara mat som inte kommer från djur.
– Jag tycker det är fel att döda,  tycker det är fel att göra illa någon.  Jag försöker gå genom livet och göra så lite skada som möjligt. Vegan blir en naturlig väg då. Jag försöker vara juste mot andra människor också. Försöker såra dem så lite som möjligt, säger Anders.

Han har kommit direkt från jobbet som sjuksköterska på vårdcentralen vid St Eriksplan. Mest är det hemsjukvård till de som är för sjuka för att ta sig till vårdscentralen men för friska för att läggas in på sjukhus. Han lägger om sår, tar prover, ger medicin, mest till äldre människor.
– Det är viktigt, att ta hand om, att lindra och inte orsaka lidande. Att få andra att må så bra det bara går, säger han.

Men någon moraliskt fulländad person, det är han inte säger han.
– Nej alla människor kompromissar med sin moraliska övertygelse. Om man aldrig någonsin ska göra något moraliskt fel, aldrig göra något mot miljön, djuren, naturen, då blir det ganska snävt. Men veganismen är viktigast för mig, för att döda och utnyttja en annan individ med känslor känns som ett större övertramp än att åka på en semesterresa med flyg.

Oftast håller han lite tyst om sina åsikter, vill inte provocera.
– Det är lätt att få folk att känna att jag anklagar dem och jag vill inte få folk att känna sig dåliga.

Varför tror du att de känner sig dåliga?
– Äter man kött och dricker mjölk så stödjer man en industri som går ut på att döda. Man tar sig rätten att döda ett djur, att ta livet av någon. Det är ingen som någonsin har gett oss människor den rätten. Vi har ju makt över djuren men bara för att man har makt över någon så behöver man inte nyttja den.

Det var när Anders var 15 och träffade en tjej som var vegetarian som han för första gången funderade kring att det skulle vara fel att äta kött.
– Jag hade aldrig ifrågasatt mitt eget beteende men jag var snart helt övertygad. Det är så invant att äta kött, nästan alla människor gör det hela tiden. Det är en central del i livet att äta och då är det en stor grej att ändra en sådan vana.

Anders var i sju år vegetarian med en vegans övertygelse. Men sedan åtta år har han helt slutat att äta mat från djur. Han minns att ost och mjölk smakade gott men det skulle aldrig vara värt den bittra eftersmaken och det dåliga samvetet för att äta det igen.

Hur tänker du om människor som väljer att äta kött?
– Jag fattar det inte. Jag förstår inte hur de lyckas blunda för vilket lidande som ligger bakom köttätandet.  Jag tror att det är ytterst få människor som skulle kunna spendera en dag på ett slakteri och sedan slänga en bit kött på grillen när man kommer hem. Och jag tror att väldigt få människor skulle kunna jobba med att döda djur och då tycker jag inte att det på något sätt är moraliskt försvarbart att delegera den uppgiften på någon annan människa.

Han kan bli lite uppgiven när han ser någon äta en stor biff och ledsen att utvecklingen inte går snabbar och tycker det är sjukt att hålla djur för sin egen skull som de allra flesta människor gör.
– Det är att utnyttja, det skulle aldrig vara okej om det var en människa. Det är parallell som jag undviker för det provocerar människor så mycket men det ju inte vara okej att äga en annan människa för sin egen skull även om den lever ett helt fantastiskt liv.

Vad tycker du om sällskapsdjur?
– Jag tycker det är fel att köpa en annan individ. Det är en sak om det finns övergivna djur som behöver tas omhand. Men att föda upp ett djur för att man vill ha sällskap och för att man vill äga det och lära det små konster det tycker jag inte är okej. Inte nödvändigtvis att de djuren måste lida men det är inte moraliskt att köpa en annan kännande varelse och göra precis vad man vill med.

Anders tycker sällan att det är särskilt svårt att vara vegan. Men han får blunda för mycket i butiken. Han skrattar och säger att det är helt sjukt men han kan peka på i princip allt i mataffären och säga om det innehåller köttaromer, skummjölk eller något annat han inte kan äta.
– Jag har ju vänt på varenda jävla förpackning i så många års tid. Du anar inte hur mycket produkter som man blandar i skummjölk eller äggpulver i. Det finns en liten butik här på söder, Good store,  där jag faktiskt inte behöver kolla alla förpackningar  för att se om de innehåller något jag inte kan äta. Det vore ju trevligt om det fanns fler sådana butiker.

Hur skulle du vilja se ett samhälle i framtiden?
– Alla skulle ju vara veganer absolut, ingen skulle vilja äga nån och ingen skulle utnyttja någon vare sig människor eller djur. Och jag tror att vi kommer vara där så småningom. Historien talar för det. Vi har ju avskaffat slaveriet, kvinnor har rösträtt och man får inte längre slå barn.