Lättare ställa krav på djurskydd för kommuner

Det kommer bli enklare framöver för kommuner och landsting att handla kött från grisar med knorren kvar och mjölk från kor som fått beta. Det framhölls på Djuren Rätt seminarium om upphandling under tisdagen i Almedalen.

Det serveras tre miljoner offentliga måltider varje dag i Sverige. Så vilken mat som kommuner och landsting köper in spelar roll för djuren. Under flera år har dock de kommuner som velat ställa krav på sin mat dragits inför rätta av grossister som menat att upphandlingen inte gått rätt till. Och domstolarna har gett grossisterna rätt. Att ställa djurskyddskrav vid upphandling skulle bli ett hinder för den fria rörligheten inom EU sa man. Monika Sihlén på Miljöstyrningsrådet arbetade tillsammans med kommuner och experter för att ta fram krav på djurskydd som gick att ställa vid upphandling. Med hjälp av dem fick Sigtuna kommun 2011 rätt mot grossisterna i kammarrätten och spelplanen ändrades.  I februari i år klubbade EU igenom ett direktiv som uttryckligen uppmanar kommuner att ta hänsyn till djurskydd i sina upphandlingar.
– Nu kommer det bli enklare att ställa djurskyddskrav vid upphandling. De juridiska förutsättningarna finns, man kan inte skylla på EU längre, säger Mathias Sylwan, förbundsjurist på Sveriges kommuner och landsting.

Elin Waltersson, resultatenhetschef på Södertälje kommun tror också att det kommer att bli lättare att ställa krav med det nya direktivet.
– Fler kommer våga ställa långtgående krav och fler kommuner kommer kunna arbeta tillsammans med sina upphandlingar. Förhoppningsvis leder detta till att produkter på marknaden som inte håller samma krav försvinner, säger hon.