Dyrare att gå till veterinären

Priserna för djurvård för hund och katt har gått upp 50 procent de senaste 10 åren enligt försäkringsbolaget Folksam.– Skrämmande, detta blir en fara för djurskyddet, säger Lars Audell, veterinär och ledamot i Djurskyddet Sveriges förbundsstyrelse.

Nej, det är inte bara en känsla att veterinärvården har blivit dyrare. Det har den också. Många djurägare vittnar om rekordhöga räkningar och försäkringsbolagen Agria, Folksam, Sveland och If bekräftar alla att kostnaderna har ökat.  Försäkringsbolaget Folksam uppger att kostnaden för häst, katt och hund gått upp 24 procent de senaste tio åren men tittar man bara på vården för hund och katt, då har kostnaden gått upp 50 procent.  Hur mycket kostnaden gått upp i kronor och ören vill försäkringsbolagen inte gärna prata om. Det är företagshemligheter säger man.

Anledningen till prisökningen är flera. Pekka Olson är chef för veterinära strategier på Agria som är det största försäkringsbolaget för djur i Sverige med 60 procent av marknaden. Han menar att det finns en högre ambition hos djurägare och högre ambition hos veterinären.
– Folk ser djurprogram på tv och ser allt man kan göra för sitt djur och det ställs högre krav på kompetenes och kunnande på veterinären, säger han.

Han menar att prisökningarna också har att göra med att det inom veterinärbranschen blivit högre krav på vårdhygien, arbetstidslagstiftning på jourverksamhet och övertid. Pekka Olsons bild av orsaken till prisökningarna delas av de övriga försäkringsbolagen men även branschorganisationen Svensk Djursjukvård och veterinärklinikkedjan Evidensia.  Det finns idag möjlighet att göra mer då både kunskaper och teknik är mer avancerade. När djurägare också vill behandla sina djur längre leder det till dyrare veterinärkostnader.

Lars Audell är pensionerad veterinär med erfarenheter både från arbete på djurförsäkringsföretag och som klinikchef på djursjukhus. Nu är han ledamot i Djurskyddet Sverige styrelse. Han har sett hur priserna har stigit och tycker att det är mycket oroande.
– Vi ser ett ökande antal anmälningar av djurplågeri och misskötsel av djur där ägarna skyller på att det är för dyrt att gå till veterinären, att de inte har råd. För vissa raser är försäkringen så dyr att hundens inköpspris blir lika hög som kostnaden för försäkringen i två år. Det är inte bra att det har gått den vägen och försäkringsbolagen har det inte lätt heller, de är tvungna att kompensera de ökade kostnaderna med ännu högre premier och högre självrisker.  Det här blir en fara för djurskyddet, säger han.

Maxbeloppet på vad försäkringsbolagen ersätter ligger på ungefär 40 000 till 50 000 kronor. Därefter får djurägaren stå för kostnaderna själva.  Pekka Olson tycker att djurägaren måste bli bättre på att fråga veterinären vad de ska göra med djuret, varför och vad det är som kostar. Vad behandlingen kommer göra för skillnad och få det motiverat av veterinären.

Priserna skiljer också mycket åt på de olika klinikerna. Jenny Stenberg på IF skadeförsäkringar brukar rekommendera sina kunder att höra med fler kliniker.
– Vi hade en katt som behövde operera bägge bakbenen, en avancerad operation. Det skulle gå på 35 000 för vardera benet. En annan klinik skulle ha 12 000 för samma operation, säger hon.