Livsmedelsverket står fast vid sitt kostråd att äta mindre kött

Ät max 350 gram rött kött och chark per vuxen i veckan. Så lyder Livsmedelsverkets nya kostråd. Myndigheten uppmanar även alla vuxna att äta mer bönor och linser – helst varje dag.

När Livsmedelsverket i höstas presenterade sina kostråd föreslog de att köttkonsumtionen borde minska från 500 gram/vecka till 350 gram/vecka per vuxen. Regeringen gav verket bakläxa. Innan rådet trädde i kraft skulle Livsmedelsverket först utreda hur det påverkar svensk primärproduktion och livsmedelsförsörjning.

I går kom svaret. Livsmedelsverket står fast vid sitt råd att sänka intaget av kött från nötkreatur, gris och lamm till 350 gram/vecka och vuxen. ”Helst inte mer än 350 gram per vecka från nöt, gris och lamm. Det motsvarar 400–500 gram före tillagning. Bara en liten del bör vara chark, som korv och bacon.”

Bakgrunden är hälsoskäl. ”Evidensen för att oprocessat rött kött ökar risken för tjock- och ändtarmscancer bedöms vara stark och risken är linjär, vilket innebär att ju mer kött man äter desto mer ökar risken. För chark är evidensen ännu starkare och riskökningen större än för oprocessat rött kött.”

Livsmedelsverkets bedömning är att de nya kostråden ”inte kommer att ha någon betydande påverkan på Sveriges försörjningsförmåga. Hälsosamma matvanor i fredstid kan däremot, genom att bidra till en stärkt folkhälsa, göra att befolkningen och samhället står bättre rustat i krigstid”, skriver de i ett pressmeddelande.

– Genom att äta mer enligt kostråden och dessutom välja svenskt kan vi alla, samtidigt som vi äter hälsosamt, stötta svensk livsmedelsproduktion, bidra till en levande landsbygd och minska matens negativa klimat- och miljöpåverkan, säger Annica Sohlström, Livsmedelsverkets generaldirektör i ett uttalande.

I korthet föreslår Livsmedelsverket att vuxna ska äta mycket grönsaker, frukt och bär, minst 500 gram om dagen, gärna mer. Bönor, ärter och linser ska gärna ätas varje dag och när man äter bröd, pasta och gryn välja fullkorn.

Fler kostråd från Livsmedelsverket

  • Ät gärna två-tre matskedar osaltade nötter om dagen. Fröer är också bra för hälsan.
  • Ät högst 6 gram salt om dagen. Välj joderat salt.
  • Håll igen på alkohol.
  • Ät fisk och skaldjur två-tre gånger i veckan.
  • Ät mejeriprodukter varje dag, gärna syrade sorter som fil eller yoghurt.

Läs och ladda ner samtliga kostråd här: Kostråd för vuxna

Text Katarina Hörlin
Foto Metin Ozer, Unsplash