Nyår en plåga för många hundar

Nyårsfirande med fyrverkerier är en plåga för dvärgschnauzern Wilma och många andra hundar.
– Hon springer bakom en dörr och sätter sig och skakar, berättar husse Anders Kolmyr i Tällberg.

Elvaåriga Wilma har varit skotträdd sedan hon var fem år. När hon är ute och går på hösten blir hon rädd för skotten från skjutbanan som hörs från andra sidan Siljan.

– Hon stannar och vägrar fortsätta. Det är bara att gå hem, berättar Anders Kolmyr.

Värst är det på nyårsafton då många skjuter av fyrverkerier. Wilma blir så rädd att hon börjar skaka och springer och gömmer sig.

Det innebär att matte och husse får hålla sig hemma med Wilma.

– Vi sätter på musik men undviker att dalta med henne, berättar Anders Kolmyr.

Tidigare har Wilma också fått lugnande medicin utskriven från veterinären.

– Det har vi kunnat sluta med. Hon har fått sämre hörsel med åren, säger husse.

Anders Kolmyr upplever också att problemet med fyrverkerier och smällare minskat.

– Medvetenheten har ökat. Hotellen här i Tällberg skjuter inte av lika mycket fyrverkerier längre. I stället satsar man på facklor och annat, säger Anders Kolmyr.

Johan Beck-Friis, veterinär och styrelseledamot i Djurskyddet Sverige, håller med om att problemet minskat. Dels för att smällarna i dag är förbjudna, även om det finns en del illegala smällare, och dels att medvetenheten kring problemet blivit större.

– Det smälls i dag mycket kortare tid runt de stora helgerna än det gjorde för tio år sedan.

Johan Beck-Friis tipsar mattar och hussar med skotträdda hundar att skydda hunden mot dessa ljud så gott de kan. Till exempel genom att fira nyår på landet eller att vara inomhus så mycket det går under de kritiska dagarna.

– Sedan bör man kela med hunden och ge den trygghet. Som en nödlösning kan man ge den lugnande tabletter som man får hos veterinär. Det är tyvärr ganska vanligt i dag runt nyår och påsk, säger han.

Hos veterinärer och välsorterade zoobutiker säljs DAP, lugnande feromoner, som spray eller som en dosa som stoppas i eluttaget.

– Det har lugnande effekt på hundar och är helt ofarligt, säger Åsa Hagelstedt, generalsekreterare, Djurskyddet Sverige.

Hon tipsar också om en CD-skiva med skottljud, som man kan ha på hemma med gradvis höjd volym, för att vänja hunden vid ljuden.

Djurskyddet Sveriges förbundsstämma beslutade i våras om att verka för ett förbud mot privat fyrverkerihantering samt att nyårsfirande med fyrverkeripjäser endast ska få ske i kommunal regi.

– Om fyrverkerier tillåts i kommunal regi under ett begränsat antal timmar på storhelgerna kan alla som gillar fyrverkerier få sina lystmäten, samtidigt som hundägarna kan planera för smällandet. Det är dagens oförutsägbara smällande som orsakar de största kvarvarande problemen, säger Johan Beck-Friis.

Fakta: Raketer och smällare

Det är sedan några år tillbaka förbudet att sälja och använda smällare, det vill säga en fyrverkeriartikel med knall som främsta effekt, i Sverige.

Det är tillåtet att använda fyrverkerier som har ljuseffekter som främsta effekt men som också smäller.

Den som är yngre än 18 år får inte köpa eller använda fyrverkerier. Att sälja eller ge fyrverkeripjäser till personer under 18 år är också förbjudet.

Varje kommun kan sätta upp lokala regler om vad som gäller för användning av fyrverkerier i den egna kommunen.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap – MSB.