Så gör du för att hunden ska klara nyårsafton

Hälften av alla hundar i våra städer känner stor oro och ångest när fyrverkerier och smällare börjar brännas av på nyårsafton. Ibland går det så långt att skräcken leder till missfall eller till och med döden när chocken blir för stark. Hundpsykologen Anders Hallgren ger sina bästa tips på hur du hjälper din fyrbenta vän när det brakar lös den 31 december.

1. Öva
Börja öva hunden på att klara av höga, påfrestande ljud tidigt – helst redan som mycket liten valp, om det är då du får den. Cd:n ”Fyrverkeri, åska och skott – ljud för hundträning” är ett hjälpmedel som har visat goda resultat. Börja med att spela upp den i små portioner, trappa sedan upp träningen stegvis. Cd:n har medföljande instruktioner och kan bland annat beställas på www.jycketryck.se.

2. Ta ett snack med grannarna
Prata med grannarna innan och be att de inte fyrar av någonting före 22.00 och inte efter 01.00 på nyårsafton. På så sätt kan man förhoppningsvis begränsa den tid det smäller, i alla fall i närområdet. Och under de tre timmarna är det ingen fara att hunden får vara inne.

3. Extra viktigt med motion
Rasta hunden riktigt ordentligt. Aktivera den både utomhus och inomhus (till exempel genom att låta den söka efter godis). Är hunden trött och har gjort sig av med överskottsenergi reagerar den inte lika starkt på smällarna.
Rasta hunden extra mycket under hela december och en bit in i januari.

4. Fetvadd
Stoppa fetvadd i hundens öron innan smällandet drar igång på nyårsafton. Tänk på att det ska vara just fetvadd – vanlig bomull är inte att rekommendera eftersom den ofta fastnar. Vanliga öronproppar fungerar också bra. Det finns dessutom speciella hörselskydd för hundar att köpa. Det tar dock ett tag att vänja sig vid dem och man måste börja testa skydden på hunden i alla fall ett par dagar innan smällandet börjar.

5. Dämpa oljudet
Ljudisolera hemmet så bra som möjligt. Sätt gärna upp täcken, filtar och liknande för fönstren. Ha en bur som är i ljudisolerad så gott det går. Blir hunden skrämd kommer den vilja krypa in där för att känna sig tryggare och för att minska rädslan.
Det är bra om buren står någonstans där smällarna hörs så lite som möjligt, till exempel i källaren eller i badrummet. Tänk på att vara nära hunden när den är i buren.

6. Låt aldrig hunden se fyrverkerier på plats
Ta inte med hunden om du ska ut och titta på fyrverkerier på plats. Rådet kan verka så självklart att man inte ens ska behöva ta upp det. Tyvärr finns det fortfarande de som är så obetänksamma att de gör just det: tar med hunden dit den är som mest utsatt.

7. Inte trösta
Försöker man trösta en skrämd hund förstärker man rädslan. Är man till exempel ute och går med hunden och det smäller i närheten är det att föredra att bara vända på klacken och gå. Eller, om situationen inte är så allvarlig och hunden mest blir överraskad av smällen: hoppa och tjoa lite grand, ta fram godis som du sedan gömmer och låt hunden söka efter det.

8. Olika preparat för att minska rädslan
Blir din hund chockad är det viktigt att sätta in lugnande medel så fort det går. Därför är det bra om man fått några tabletter utskrivna av veterinär innan. Preparatet ska vara centraldämpande. Det får absolut inte vara muskelavslappnande – den typen av medel gör bara hunden ännu räddare, eftersom det får musklerna att slappna av samtidigt som hjärnan fortfarande är helt klar.
Får man inte ut lugnande från veterinär finns det diverse örtpreparat man kan använda sig av. Det handlar om olika Valeriana-medel – Valerina och Neurol är två exempel.
Vet man att hunden kommer bli mycket rädd, och att den blivit chockad tidigare, kan man börja ge den Valeriana-tabletter ungefär en vecka innan nyårsafton. De gör inte att rädslan försvinner helt, men de tar bort panikångesten.

9. Efterchocksbehandling
Här måste man kontakta en hundpsykolog med rätt utbildning för att få bästa möjliga råd om vad som fungerar bäst. Efterbehandlingen kan sättas in långt efter att hunden chockats.
Reagerar hunden med mycket kraftig panikångest kan man till exempel ge den Clomicalm, som är ett medel som skrivs ut av veterinärer. Är rädslan mindre finns det olika örtpreparat man kan använda.
Har man en hund med bara lite ångest kan man se till att maten är speciellt rik på äggviteämnet tryptofan samtidigt som man ger hunden B-vitaminer (till exempel B-Komplex). Tryptofan tillsammans med vitamin B6 är grunden för att den lugnande signalsubstansen serotonin ska bildas.
Läs också gärna Anders Hallgrens bok ”Rädda, arga och stressade hundar – att lindra och bota med enkla medel” (MBF Förlag). Där ges goda råd om vad man själv kan göra för att hjälpa sin hund.

OBS!
De här tipsen gäller hundar. Tänk på att en massa andra typer av djur, inte minst katter, också har det mycket svårt på nyårsafton. Kolla upp de råd som gäller för just ditt husdjur.

TEXT: Pontus Ljunghill