Namnlista mot extremavel överlämnad till minister

Hundar och katter lider till följd av extremavel. Deras lidande måste inkluderas i den nya djurskyddslagstiftningen. Det kräver tusentals djurälskare i en namninsamling, som nu nått landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Sverige har bland de hårdaste djurskyddslagarna i världen, men ändå lider tusentals trubbnosiga hundar av andnöd på grund av sitt utseende, skriver branschorganisationen Svensk Djursjukvård i ett pressmeddelande.

Mopsar, franska och engelska bulldoggar, pekingeser, bostonterrier och boxrar är vanliga trubbnosar. Snarkningar eller att hunden låter när den andas är tecken på att den kan ha andnöd, skriver Svensk Djursjukvård, som överlämnade fler än 3500 namn- och tassunderskrifter till Sven-Erik Bucht i torsdags. Kravet: ”Inkludera hundars och katters lidande till följd av extremavel i den översyn av djurskyddslagstiftningen som nu pågår.”

– Det är mycket positivt att Svensk Djursjukvård driver frågan och försöker påverka politikerna. Extremavel är ett stort djurskyddsproblem och Djurskyddet Sverige kräver en straffskärpning i lagstiftningen. Enskilda uppfödare och Kennelklubben med dess rasklubbar har ett stort ansvar i att ytterligare stärka sitt arbete. En hund med andningsproblem ska inte premieras på utställningar eller användas i avel, säger generalsekreterare Åsa Hagelstedt, Djurskyddet Sverige.

Läs mer om Svensk Djursjukvårds initiativ #Ogulligt 

Få bakgrund i Tidningen Djurskyddets tidigare artiklar om trubbnosdebatten

Text: Katarina Hörlin
Foto: Dunechaser via Foter.com /CC BY-NC-SA