Låt inte din bil bli en dödsfälla!

Sommaren och värmen är här. En tid som kan vara ganska jobbig för många djur, inte minst hundar. Lämna hellre hunden hemma än att ta med den i bilen om du vet att hunden måste vänta i bilen.

Visste du att temperaturen i en bil kan sträcka sig uppåt +85°C en solig dag? Låt inte bilen bli en dödsfälla för hunden!  Snabbare än många tror höjs temperaturen i bilen, oavsett om den står i sol eller skugga.

De senaste dagarna har man kunnat läsa i tidningarna om hundar som lämnats i bilar och näst intill strukit med. Varje sommar är det samma sak. Det är på tiden att hundägare verkligen inser hur pass varmt det faktiskt kan bli i en bil, säger Djurskyddet Sveriges generalsekreterare Åsa Hagelstedt.

En hund kan bara svettas genom munnen och tassarna och drabbas snart av överhettning i en solvarm bild. Tecken på överhettning är kraftigt flämtande andning och att den till exempel verkar apatisk eller får panik. I det stadiet har hunden redan en livshotande hög kroppstemperatur och måste omedelbart få veterinärvård.

Om du ser en hund som är instängd i en varm bil och du inte ser ägaren; ring polisen i första hand. Bedömer du att hunden är i livsfara kan du slå in rutan, vilket är tillåtet enligt Brottsbalkens nödvärnsparagraf som säger att nöd föreligger vid fara för liv, hälsa och egendom. Djurägaren riskerar att dömas för djurplågeri. Ett annat alternativ är att sms:a registreringsnumret till 72503 för att få namnet på bilägaren. Då kan ägarnamnet och inte bara bilnumret ropas ut i högtalarna på köpcentret, utställningen etc.

Se tabellen nedan för hur temperaturen i bilen förhåller sig till temperaturen utomhus. Eller beställ Djurskyddet Sveriges temperaturkort där denna tabell finns på baksidan och hjälper dig att hålla koll på hur varmt det blir i en bil. Blir du medlem eller skänker en gåva under sommaren får du ett temperaturkort som tack för ditt stöd.

Klockslag Temp. ute Väderlek Temp. i bil
08.30 +14° C Skugga +19° C
09.30 +18° C Skugga +38° C
10.30 +20° C Blandat +47° C
11.10 +20° C Sol +57° C
12.00 +23° C Sol +62° C
13.30 +22° C Sol +85° C