Sju semestertips för dig och ditt djurSol och värme kan vara ansträngande för våra vänner djuren. Här kommer tips som kan underlätta semestern, både för dig och ditt husdjur.

Låt inte bilen bli en dödsfälla för hunden!
Lämna hellre hunden hemma än att ta med den om du vet att hunden måste vänta i bilen. I värmen kan bilen snabbt bli en dödsfälla för hunden. Snabbare än många tror höjs temperaturen i bilen, oavsett om den står i sol eller skugga. Exempelvis är värmen plus 85 grader i bilen klockan 13.30 när temperaturen ute är 22 grader. En hund kan bara svettas genom munnen och tassarna och drabbas snart av överhettning i en solvarm bil.

Tecken på överhettning är kraftigt flämtande andning och att hunden till exempel verkar apatisk eller får panik. I det stadiet har hunden redan en livshotade hög kroppstemperatur och måste omedelbart få veterinärvård. Om du ser en hund som är instängd i en varm bil och du inte ser ägaren; ring polisen i första hand. Annars kan du slå in rutan, vilket är tillåtet enligt Brottsbalkens nödvärnsparagraf som säger att nöd föreligger vid fara för liv, hälsa och egendom. Djurägaren riskerar att dömas för djurplågeri.

Djurskyddet Sveriges temperaturkort hjälper dig att hålla koll på värmen i bilen. Bli medlem eller skänk en gåva under perioden maj-augusti och få ett temperaturkort. Kortet går även att beställa här.

Viktigt med vatten!
På sommaren är det extra viktigt att våra husdjur får i sig tillräckligt med vatten. En hopfällbar vattenskål tar liten plats när du är på utflykt med ditt husdjur. Finns att beställa på exempelvis Djurmaxi.se. Där finns också mycket annat att beställa, till exempel: flytväst för hunden, hundtält, bilsele för katt och hund och fästingborttagare.

Res på morgonen eller kvällen!
Vid långa bilresor med husdjuret, tänk på att välja tider när solen inte står som högst på himlen. Om du reser med hund; rasta ofta, gärna vid en sjö så att den har möjlighet att svalka sig. Om du har en kombi; installera grindar eller en bur så att du kan öppna luckan och låta hunden få frisk luft när du stannar till. Kom ihåg vatten, mat och skålar!

Låt katten semestra på pensionat!
Ofta är det bästa för husdjuret att slippa följa med på resan. Har du inte möjlighet att placera djuret hos goda vänner finns det pensionat för husdjur. Djurskyddet Sverige driver egna kattpensionat via lokalföreningarna i bland annat Oskarshamn, Haninge, Norrköping, Nyköping, Göteborg och Linköping. Priser från 80 kronor och uppåt per dygn och katt. Från 120 kronor och uppåt per dygn för två katter. Ett krav är att katten är vaccinerad mot kattpest och kattsnuva. Lokalföreningen i Linköping tar även emot hundar. Tänk på att boka plats i god tid före semestern! Se Djurskyddets hemsida för mer information om lokalföreningarna.

Ta med hunden på hotell!

Många hotell tillåter att du checkar in med ditt husdjur. Till exempel Best Western hotell som har ett 50-tal hundvänliga hotell i Sverige och totalt 1 900 hundvänliga hotell i världen. Någon form av hundpolicy kan förekomma, det vill säga att antal hundrum är begränsade, att en avgift för extra städning tillkommer eller liknande. För att vara säker på att det finns lediga hundrum är det viktigt att informera hotellet innan ankomst.

Utlandsresa med hund och katt
Skaffa skriftlig information från veterinärmyndigheten i det aktuella landet om vad som krävs för att få ta in djuret. Grundvaccinera djuret mot infektionssjukdomar.

Det här gäller när du reser till ett EU-land:

  • Djuren ska vara id-märkta. Från och med i år är endast mikrochip godkänd märkningsmetod.
  • Både hundar och katter ska vaccineras mot rabies.
  • Djuren ska ha pass för sällskapsdjur. Passet skaffas hos veterinär.
  • Storbritannien, Irland och Malta ställer särskilda krav.

När du åker tillbaka till Sverige med din hund eller katt måste djuret, förutom att vara id-märkt och vaccinerat mot rabies, vara avmaskat från dvärgbandmask. Detta krävs dock inte vid direkt införsel av hund och katt från Finland, Storbritannien, Irland och Malta. Du som reser mellan Sverige och Danmark med ditt djur kan skaffa ett fyraveckorsintyg i stället för att avmaska vid varje tillfälle. Nytt är att hundar och katter som reser från Sverige till Norge måste avmaskas från dvärgbandmask.

Ta en fikapaus med hunden!
Ta med hunden till ett särskilt hundkafé, till exempel Himmelska Hundar i Stockholm, eller till uteserveringen. Många kaféer, men inte alla, välkomnar hundar på sina uteserveringar. En uteservering räknas normalt sett inte som en plats där livsmedel bereds, hanteras eller lagas. Därför är det enligt livsmedelslagstiftningen tillåtet att ha med hunden till uteserveringen. Kaféägaren kan dock av utrymmesskäl, av hänsyn till allergiker eller av andra orsaker välja att inte tillåta hundar och andra sällskapsdjur på sin uteservering.

Foto: Tina Johansson