Husdjur i vården ger effekt

Allt mer forskning och praktisk erfarenhet visar att sällskapsdjur har en stor betydelse för hälsa, välbefinnande och livskvalitet. Under onsdagen arrangerade LIF – de forskande läkemedelsföretagen ett seminarium i Almedalen med intressanta exempel på hur djur används i vård, omsorg och rehabilitering.

Jämfört med många andra länder är det i Sverige ännu in särskilt vanligt att använda djur inom vården, något som förvånade den tidigare livstidsdömda Annika Östberg när hon kom till Sverige. Under seminariet delade Annika med sig av sina erfarenheter av djur i amerikansk fångvård och berättar om det hundprogram som hon deltog i under sin tid i fängelset.

– När vi fick in hundar i fängelset blev alla tuffa fångar som förändrade. Hundarna hjälpte till att öppna upp känslor, förändra beteenden och att skapa dialoger mellan oss fångar, berättar Annika.

Sedan Annika kom till Sverige och så småningom blev frisläppt är hon verksam inom Basta som är ett företag som bedrivs av före detta missbrukare. Basta bedriver bland annat ett hundpensionat och ett stall där de så kallade medarbetarna kan välja att arbeta.

– Som människor har vi ett behov av att känna oss behövda för att må bra. Många missbrukare som varken har familj eller barn får aldrig känna detta. När de då kommer till Basta och får jobba med hästarna eller hundarna har de plötsligt några som är i behov av dem och det är fantastiskt att se vilken effekt detta har, säger Annika.

Ingeborg Höök från Vårdhundskolan deltog även i seminariet. Vårdhundskolan utbildar vårdpersonal inom demensvård och rehabilitering vid införande av vårdhund. Ingeborg anser att det krävs fler satsningar på att få in djur i vården så att fler kan få ta del av detta.

– Vårdhundar kan användas inom alla åldersgrupper, de öppnar sinnen, motiverar, lockar till lek och ökar välbefinnandet hos människor, säger Ingeborg.

Ingeborg berättar om Tord som bor på ett demensboende och som alltid brukade sitta med händerna hårt knutna hela dagarna. Han kunde varken gå eller äta utan hjälp och han hade slutat att prata.

– En dag fick Tord träffa vårdhunden Bosse och han löste genast upp sina knutna händer och började klappa hunden. Efter att Tord fått träffa Bosse i några veckor började han gå och äta själv och en dag kom det plötsligt några ord från hans mun, berättar Ingeborg engagerat.

Ingeborg är noga med att påpeka att hundar som används inom vården är tränande för att jobba med detta.
– En vårdhund är en hund som har valts ut och framgångsrikt utbildats till arbete inom vård, skola och omsorg. Hundarna ska ses som medarbetare, säger hon.