Förbud mot 60 hundraser i Danmark

I Danmark har regering tidigare förbjudit 13 hundraser. Nu går bostadsrättsföreningarna i Danmark ännu längre och inför förbud mot ett 60-tal hundraser.

I bostadsområdet Skelagergårdene i Ålborg har en majoritet av de boende röstat igenom ett förbud mot 59 hundraser för att öka tryggheten i området. Och i en bostadsrättsförening i Fredrikshavn har ett förbud mot 60 hundraser och korsningar av dessa införts. Förbud mot vissa hundraser har även diskuterats i Sverige.

Djurskyddet Sverige tog upp frågan under ett seminarium i Almedalen där bland andra Ulf Perbo, statssekreterare hos civil- och bostadsminister Stefan Attefall, deltog.

– Mitt intryck är att många människor upplever ett starkt obehag av kamphundar. Därför är det rimligt att utreda ett förbud. Jag bedömer det som ganska troligt att fastighetsägare kommer att kunna få förbjuda vissa hundar, säger han.

Vilka raser som fastighetsägare kan få rätt att förbjuda kan han inte svara på i dagsläget. Bland de hundar som förbjudits i Danmark finns både vakthundar, jakthundar och så kallade kamphundar. De flesta som talar om kamphundar i Sverige går efter Svenska Kennelklubbens lista som enligt SKK definieras av att de ”avlades från början för kamp.”

Susanna Skogsberg, förbundsjurist, Hyresgästföreningen, Ingrid Tapper, Svenska Brukshundsklubben och Ronny Carlsson, områdesansvarig, Nynäshamnsfastigheter deltog även i seminariet och klargjorde att de anser att ett rasförbud inte är nödvändigt.

– Det fungerar ganska bra som det är nu. Jag tror inte på att förbjuda vissa hundraser. Då skaffar olämpliga hundägare i stället andra raser som man kan bli rädd för. Problem är inte kopplade till hunden utan till ägaren, säger Susanna Skogsberg.

Detta är även något som Göte Karlström, som mentaltestar hundar åt Stockholmspolisen, håller med om.

– De flesta problemen beror på hundägaren. Jag tror inte på något rasförbud. Vi omhändertar många kamphundar, men de vi testar är oftast keliga och sällan aggressiva. Men många har rädsla i sig, säger han.

Läs mer om Djurskyddet Sveriges Almedalsseminarium om kamphundsförbud i bostäder

Se vilka hundraser som de danska bostadsrättföreningarna förbjuder