Misstänkta tjuvjägare anhållna

Två män har anhållits misstänkta för att brutalt ha dödat en vargtik vid sjön Fansen i Hälsingland.

Enligt den preliminära rapporten från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala hade vargtiken flera revbensbrott, ett brott på vänster framben och en krosskada i skallen.

Polisen misstänker att vargen först jagats med skoter och sedan körts på en eller två gånger för att slutligen dödas med trubbigt våld. Vid brottsplatsen fanns spår efter skoter, skidor och vinterkängor.

Företag, organisationer och enskilda personer samlade in runt 150 000 kronor som utfästes i belöning för information som kunde leda till att avslöja gärningsmännen.

Tystnaden blev som vanligt kompakt när det gäller den här typen av brott. Nu har dock tre män i åldrarna 40-60 år anhållits. Två av dem är misstänkta för grovt jaktbrott, den tredje för skyddande av brottsling.

Fallet drivs av en åklagare vid riksenheten för miljömål i Östersund. Hon ska senast torsdag klockan 12 besluta om männen ska begäras häktade eller försättas på fri fot. En eventuell häktningsförhandling kommer att hållas i Hudiksvalls tingsrätt.

– Vi hoppas att de funnit gärningsmännen och att de får ett kännbart straff, som förhoppningsvis blir avskräckande för andra tjuvjägare, säger Åsa Hagelstedt, generalsekreterare, Djurskyddet Sverige.