Ta ansvar för din katt!

Slutet av sommaren är en tid då Djurskyddet Sveriges katthem har fullt upp. De så kallade sommarkatterna gör sig påminda och i stort sett alla katthem är fulla.

Katthemmen får dagligen samtal av människor som har hittat övergivna katter. I många fall kan det även vara så att katterna inte har blivit övergivna utan att de helt enkelt har gått vilse.

– Många ta med sig sina katter till sommarstugan och en nyfiken katt som är ovan omgivningen hamnar lätt på villovägar. Tyvärr är det allt för få ägare som låter id-märka sina katter och då är det svårt att hitta den tillsynes övergivna kattens ägare. Det finns även många som id-märker sin katt och sedan glömmer att registrera den hos Svenska Kennelklubbens (SKK) ägarregister, säger Åsa Hagelstedt, generalsekreterare, Djurskyddet Sverige.

Det är också viktigt att kastrera sin katt för att undvika oönskade kattungar.

Djurskyddet Skellefteå är en av Djurskyddet Sveriges lokalföreningar som arbetar med omplacering av katter med hjälp av fodervärdar. Bara i sommar har de tagit hand om 50 katter och 32 av dem är kattungar. I ett inslag i TV 4:s lokala nyheter berättar de om deras verksamhet och behovet av fler fodervärdar.  Se inslaget här

Även Djurskyddet Västerbotten (Umeå) medverkar i ett inslag i TV 4:s lokala nyheter där de berättar att deras uppfattning är att antalet hemlösa/bortsprungna katter blir fler.
Se inslaget här

HITTAT EN BORTSPRUNGEN KATT?

Kontrollera om katten är id-märkt med örontatuering
En öronmärkning är en tatuering som består av siffror och bokstäver. Har katten en sådan märkning sök i SKK:s ägarregister DjurID.se eller ring 08-795 30 50 för att få fram ägaruppgifter.

Om katten inte har någon tatuering, kontrollera om den är chipmärkt
En chipmärkning kan man tyvärr ej se med blotta ögat. För att kontrollera det måste man använda chipavläsare. Kontakta därför närmaste polisstation/veterinär/djurhem som har en chipavläsare. Är katten chipmärkt så visar avläsaren ett kontrollnummer som kan spåra ägarna via SKK:s ägarregister

Kontrollera om katten har halsband
En del katter bär halsband med kontaktuppgifter till sin ägare. Kontrollera även insidan av halsbandet.

Om katten ej är öronmärkt, chipmärkt eller bär halsband

  • Kontakta närmaste polisstation och anmäl katten som upphittad. Ägaren kanske har anmält sin katt som försvunnen.
  • Sätt upp lappar med beskrivning och foto på katten i området, i matbutiken, hos veterinären, zoobutiken etc.
  • Sätt in en annons under ”Upphittad” på kattrelaterade sidor på Internet och i din lokaltidning
  • Titta också under rubriken ”Efterlysningar” eller liknande på kattrelaterade sidor.