Veterinärvård till hemlösas hundar

Tack vare ett unikt samarbete mellan Djurskyddet Malmö och Stadsmissionen får Malmös hemlösa nu hjälp med sina hundar.
De flesta hemlösa månar om sina hundar men har inte råd med foder och veterinärvård, säger Anna-Karin Andersson Landgren, Djurskyddet Malmö.

Två gånger om året kommer Djurskyddet Malmös veterinärer och djurskötare att ha en mottagning på Stadsmissionen i Malmö där de, utan att ta ut någon avgift, kommer att behandla de hemlösas hundar. Bokningarna sker via Café David på Stadsmissionen.

– De här hundarna blir också sjuka, men deras ägare har inte råd med veterinärvård. Det är viktigt att de hemlösa och deras hundar är i en miljö där de känner sig trygga. Stadsmissionen är en knytpunkt för många hemlösa. Många av dem har dessutom svårt att ta sig till en klinik, säger veterinären Anna-Karin Andersson Landgren, som också jobbar ideellt för Djurskyddet Malmö.

Premiären skedde en onsdagskväll i augusti. Fyra hemlösa kom med sina hundar och Djurskyddets veterinärer och djurskötare hade fullt upp med att vaccinera alla hundar mot smittsamma sjukdomar och avmaska dem mot inälvsparasiter.

Alla hundar undersöktes. Vissa hade lite övervikt och då ordnar Djurskyddet med bantningsfoder. Någon hund hade ögoninflammation och fick recept för detta, en hund fick glukosaminer och smärtlindring för artros i lederna. Klorna klipptes på alla hundar och de som ville fick även fästingförebyggande medel.

– Jag var mycket förvånad över hur snälla, fina och sociala hundarna var. Många har uppfattningen att alla hemlösa som har hund inte tar hand om den. Så är inte fallet med dessa hundar, berättar Anna-Karin Andersson Landgren.

I vanliga veterinärväntrum brukar det vara mer ljud från hundarna, men här låg hunden Nova och de andra lugnt och nästan sov bredvid sina ägare. Stadsmissionen hade ordnat lyxig fika till mattarna och hussarna som satt och pratade glatt i väntan på sin tur.

– Det är ett extra roligt och ömmande projekt då vi genom att hjälpa hundarna, och någon katt, även hjälper människorna bakom djuren. Jag har drömt om det här i många år. Med Djurskyddet och Stadsmissionen bakom blev det äntligen verklighet, säger Anna-Karin Andersson Landgren.

För att bekosta projektet har Djurskyddet Malmö skapat en fond till de hemlösas hundar och hoppas kunna få den att växa så att de, förutom att ha två mottagningar per år, även ska kunna hjälpa hundarna när det inträffar akuta bekymmer.

– Till nästa mottagning hoppas vi att några fler nya hundar dyker upp samt att de gamla kommer tillbaka. Vi ska försöka ha lite dragplåster som lite ”give aways”. Hundarna kommer att avmaskas igen och vi kommer att hjälpa till med lite av allt som det finns behov av. Vid jul delar vi även ut julkorgar, vilket vi även gör till de hemlösa med hundar som bor i Lund, berättar hon.

Samarbetet mellan Djurskyddet Malmö och Skåne Stadsmission inleddes för något år sedan, då Djurskyddet började dela ut just julkorgar till de cirka tio hemlösa med hundar som brukar besöka Stadsmissionen. De innehåller foder, godis, reflexvästar till hunden, fleecefiltar samt vantar till matte eller husse.

– Många blir alldeles tårögda när de får sina julkorgar.

Tack vare hjälp från djuraffärer och veterinärkliniker kan de hemlösa också hämta gratis foder till sina hundar på Stadsmissionen i Malmö.

– Många hemlösa ger sina hundar mat före de själva tar en matbit. Ibland är det svårt att få pengarna att räcka. Det är en myt att hemlösa inte skulle bry sig om sina hundar. De flesta månar om dem. Hunden är viktig, särskilt för människor som lever lite utanför samhället, säger Anna-Karin Andersson Landgren.

Förutom projektet med hemlösas hundar bedriver Djurskyddet Malmö aktivt djurskyddsarbete genom att bland annat informera i skolor, ge ut en tidskrift samt göra en kalender med djurinformation i samarbete med Malmö Naturskola. Föreningen förmedlar hundar som förlorat sin ägare eller förverkats av myndigheterna samt verkar aktivt inom Kattrådet i Malmö kommun för att minska lidandet bland förvildade katter.

SÅ KAN DU HJÄLPA TILL

Djurskyddet Malmö har startat en fond, plusgiro 14 83 23-9, för att hjälpa de hemlösas hundar. Exempel på hur pengarna kan komma till nytta:

  • 600 kronor räcker till en undersökning med recept för en hund som råkar ut för akut sjukdom
  • 350 kronor räcker till en vaccination av en hund.
  • 300 kronor räcker till att göra en hund fri från inälvsmaskar under två år.
  • 200 kronor kan hjälpa en hund att hitta tillbaka till husse/matte om den kommer bort.
  • Läs mer på www.djurskyddetmalmo.se

Foto: Djurskyddet Malmö. På bilden djurvårdare Jenny Berglind, veterinär Anna-Karin Andersson Landgren, Aramis med husse och djurvårdare Lisbeth Erlandsson.