Djurens dag med empati på schemat

Runt 160 barn klappade får i hagarna och gjorde larver av piprensare medan deras lärare fick lära sig mer om Djurskyddet Sveriges värdegrundsmaterial REDE. När Djurens dag firades i Hågelbyparken 4 oktober stod djur och empati på schemat.

– Kände du andedräkten, den är jättevarm på ett får.
– Lite gott färskt gräs, det gillar fåren.

Eleverna från Fruängen skola blir ivriga i hagen. Ett av fåren kommer fram till Mario Adonidis, åtta år, det intresserar sig för en påse han håller i handen.
-Fåren är jättegulliga, fast det är lite läskigt när den kom nära, säger han.

Lena Berntdsson är lärare från Fruängens skola och har arbetat litegrann med REDE.
-Efter den här dagen ska vi börja arbeta mer strukturerat. Det är så himla viktigt för ungarna det här. Barn har till exempel svårt att bedöma vad som är levande och ickelevande, säger hon.

Hon tycker att REDE övningarna skapar bra samtal.
-Man pratar om vad det innebär att ha djur och vad empati är, säger hon.

Det är dags för en REDE övning. Klassen samlas och får instruktion av Sarah Vikslund som visar en bild på en svartröd larv.
– Vet ni vad det här är? Det är en apollofjärilslarv. De är röda därför att de vill skrämma bort fåglar som kan äta upp dem annars. Ni ska få göra en sådan larv, säger hon.

REDEs övningar är uppbyggda kring olika lärstilar, till exempel rörelse, läsande och kreativt skapande. Denna övning är en pysselövning. Koncentrationen är stor när de röda pärlorna ska träs på piprensarna. Resultatet blir små fina larver och eleverna visar stolt upp dem.
-Ta kort på min!

Elise Karlsson från Malmsjöskolan har redan arbetat med materialet i fyra år och tycker det är mycket bra.
-Man når alla. De tysta barnen vågar prata när det handlar om djur. De lite bråkiga barnen når jag också genom djur. Till exempel häromdagen när det var stökigt och de sa dumma saker till varandra,då sa jag, om det hade kommit in en hund här nu,  hade ni knuffat den och sagt pucko?  Då förstod de på nåt vis, säger hon.

Elise Karlsson har vävt in REDE materialet i ämnet livskunskap där man har social och emotionell träning. Övningarna i materialet väljer hon utifrån hur situationen är i klassen just då.

Larverna stoppas i fickor och väskor. Nu är det dags för tipspromenad om djur och kanelbullar. Sedan ska barnen också få krama Scoobidoo i jättekostym och lyssna på den buktalande artisten Zillah med sin lilla apa Totte.

FAKTA
REDE är Djurskyddet Sveriges värdegrundsmaterial för skolan. Det kan kostnadsfritt laddas ned på nätet. Grunden för en REDE övning är att barnen tränar sin förmåga till inlevelse och empati. Varje övning förankras i delar av läroplanens mål.

Läs mer på www.rede.se