Hemlösa hundar får stöd

EU parlamentet har ställt sig bakom en skriftlig förklaring för obligatoriskmärkning och registrering av hund. Nu ska kommissionen ta fram ett lagförslag.

-Det är extremt stort att det här går igenom. Djurskyddsorganisationer runt om i Europa har arbetet i över tio år med detta, säger Eva Johansson som är ordförande i organisationen ESDAW som är en av många som påverkat politikerna.

Kommissionen får nu i uppdrag av Parlamentet att ge ett lagförslag om hur en obligatorisk märkning och registrering av hundar kan se ut. Parlamentet vill också att det tas fram en gemensam strategi för vaccinationer och kastrering för att förhindra att antalet oönskade hemlösa hundar växer. Lagförslaget ska sedan godkännas av Parlamentet och ministerrådet.

 Djurskyddsproblemet med hemlösa hundar i Europa är mycket stort. Hundarna lever i flockar, många gånger utan mat och vatten och med sjukdomar och parasiter som ger stort lidande. En obligatorisk märkning, registrering och kastrering skulle vara ett effektivt sätt att hjälpa dessa djur.
– Över 400, en stor majoritet, av parlamentet skrev på. Det visar att det finns en realistisk chans att ett lagförslag från kommissionen faktiskt kan gå igenom,

Detta var första steget säger hon.
-Nu måste vi fortsätta att arbeta hårt för att få till en lag för sällskapsdjuren i Europa, säger Eva Johansson.

Vill du hjälpa till och påverka i processen gå in på ESDAWs hemsida.