Tuppar blir läppförstoring

Det är förbjudet att testa smink på djur. Ändå föds svenska tuppar upp med enda syfte att bli läppförstoringar och antirynkkrämer.

Tupparna har stora kammar som hänger ned i ögonen på dem. Så beskriver reportern från Sveriges radio P1 tupparna under det granskande reportaget som sändes igår. Tupparna avlas fram för att ha så stora kammar som möjligt och ur kammen utvinns hyaluronsyra som finns i bland annat läppförstoringar och antirynkkrämer resten av tuppen mals ner och blir biogas eller minkmat.

Jordbruksverket och den djuretiska nämnd som godkänt uppfödningen har inte känt till att tupparna använts till skönhetsprodukter. De har bara vetat om den medicinska delen som används till exempel till ögonkirurgi. Lagen förbjuder bara att man testar smink och hudkrämer på djur, inte att man gör saker av djuret.
-Att föda upp tuppar enbart för att använda deras kam till kosmetisk framställning ska räknas som försöksdjursverksamhet. Därmed bör djurförsöksetiska nämnden stoppa tuppuppfödningen. Detta är inte etiskt försvarbart!, säger Svens Stenson ordförande Djurskyddet Sverige.