REDE-materialet poppis på mässa

Skolforum är Nordens största utbildningsmässa och mötesplats för lärare och skolledare. Djurskyddet Sverige var på plats för att visa värdegrundsmaterial REDE som står för Respekt, Empati, Djur, Etik.

-Vi är jättenöjda med dagarna, säger Helena Risinger som jobbar med materialet. Det var många lärare som var intresserade att få den kostnadsfria studiedagen och ännu fler som ville veta mer om materialet.

Nytt på årets mässa var att lärarna kunde göra en intresseanmälan för mini-REDE som är det omarbetade värdegrundsmaterialet för förskolan. Mini-REDE kommer att kunna beställas från årsskiftet.

Grunden för en REDE övning är att barnen tränar sin förmåga till inlevelse och empati.
-Varje övning förankras i delar av läroplanens mål och är uppbyggda runt olika former av lärstilar. Detta ger en möjlighet att jobba parallellt i olika ämnen och möjlighet att möta olika elevers behov, säger Helena Risinger.

REDE materialet har effekt på empati, det visar en studie gjord på Mälardalens högskola 2009.
– Resultatet visade att pojkar som fått empatiträning i form av REDE-hade mer empati än pojkar som inte fått det. Flickorna låg redan från början högt på empatiskalan, säger Helena Risinger.

REDE-materialet kan kostnadsfritt laddas ned på nätet. 
Läs mer på REDEs hemsida