Vattensköldpadda behöver nytt hem

Vattensköldpaddan Agneta behöver nytt hem. Hon var upphittad och inlämnad till djursjukhuset och anlände i förrgår till Djurskyddet Göteborgs djurhem Kullbäckstorp.

Länsstyrelsen har gjort ett djurskyddsärende av Agneta eftersom det inte är sannolikt att hon rymt eller blivit borttappad utan blivit övergiven av sin ägare.
-Länsstyrelsen bestämmer nu vad som kommer hända henne men det mest troliga är att ägaren inte hittas och att vi blir erbjudna att ta över henne. Det kommer vi att göra, säger Susanne som är verksamhetschef på djurhemmet.

Hon ser att vattensköldpaddor är ett växande problem.
-De små söta vattensköldpaddorna som finns i djuraffären blir snabbt rätt stora och de lever länge. Vi får in fler och fler, fem stycken bara i år och de är svåra att omplacera. Zoo-handlarna måste ta ett större ansvar och informera bättre vad det innebär att ha en vattensköldpadda, säger Susanne.

Djurskyddet Göteborg har ett ramavtal med polisen. Det innebär att djurhemmet får in omhändertagna och upphittade djur via polisen och Länsstyrelsen. Så länge polisen utreder om det finns någon ägare ägs djuret av polisen och då får djurhemmet betalt.
– I de flesta fall då ingen ägare kan hittas till djuret, alternativt där polisen eller Länsstyrelsen bedömer att djuret inte ska tillbaka till sin ägare, får vi en förfrågan om överlåtelse av djuret. Vi får då möjlighet att finna nya bra hem till dem, säger Susanne.

Djurskyddet Göteborgs djurhem är ett av Sveriges största. Tio personer är anställda på fyra och en halv tjänst. Dessutom finns alla praktikanter och volontärer. Och de behövs. Djurhemmet har plats för 45 katter och 15 vuxna hundar. Hamstrar, kaniner, fiskar, och fåglar får också nya hem med hjälp av djurhemmet.

Läs mer om Djurskyddet Göteborgs djurhem